Δικαστήριο του Λονδίνου (High Court) απέρριψε μια νομική προσφυγή κατά της κράτησης βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας του συντρόφου του Γκλεν Γκρίνγουολντ, του δημοσιογράφου που δημοσιοποίησε τις διαρροές του πρώην συμβούλου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Ντέιβιντ Μιράντα είχε προσφύγει κατά της κράτησής του και της ανάκρισής του επί εννέα ώρες τον περασμένο Αύγουστο βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, όταν έκανε σταθμό στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου κατευθυνόμενος από το Βερολίνο στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Οι βρετανικές αρχές κατέσχεσαν από τον Μιράντα αντικείμενα που περιλάμβαναν, όπως ανακοίνωσαν, ηλεκτρονικά μέσα τα οποία περιείχαν 58.000 έγγραφα της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), του πρώην εργοδότη του Σνόουντεν, και της βρετανικής ομολόγου της, της υπηρεσίας GCHQ.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα πως η κράτηση του συντρόφου του πρώην ρεπόρτερ της εφημερίδας "Γκάρντιαν" ήταν νόμιμη.

Η κράτηση "ήταν ένα αναλογικό μέτρο στις δεδομένες συνθήκες", αναφέρει στην απόφασή του ο δικαστής Τζον Λόουζ. "Ο στόχος της ήταν όχι μόνο θεμιτός, αλλά και πολύ πιεστικός".

Στην απόφαση επικρίνεται επίσης η θέση που διατύπωσε στην κατάθεσή του ο Γκρίνγουολντ, πως οι δημοσιογράφοι μοιράζονται με την κυβέρνηση την ευθύνη να αποφασίζουν τι δεν πρέπει να δημοσιευθεί για να προστατευθεί η εθνική ασφάλεια.

"Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν τέτοια συνταγματική ευθύνη", αναφέρεται στην απόφαση.

"Ο δημοσιογράφος έχει τη δική του άποψη για το τι εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, για την οποία δεν είναι υπόλογος στο δημόσιο μέσω του Κοινοβουλίου".

Οι συνήγοροι του Μιράντα δήλωσαν ότι ζήτησαν την άδεια να καταθέσουν έφεση κατά της απόφασης και ότι οι δημοσιογράφοι βρίσκουν τώρα εναλλακτικούς τρόπους για να προστατεύουν το υλικό τους όταν ταξιδεύουν μέσω της Βρετανίας.

"Προσδοκάμε ότι το Εφετείο θα εξετάσει σε εύθετο χρόνο τα θεμελιωδώς σημαντικά νομικά ζητήματα που τίθενται στην έφεσή μας", δήλωσε η Γκουέντολιν Μόργκαν.

"Ενώ τα δικαστήρια εξετάζουν την προσφυγή μας, πληροφορούμαστε ότι δημοσιογράφοι καταστρώνουν εναλλακτικά ταξιδιωτικά σχέδια για να διαφυλάξουν το υλικό τους, τις πηγές τους και εμπιστευτικά συστήματα εργασίας όταν πρέπει να ταξιδεύουν μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου", πρόσθεσε.