Εν μέσω κλιμακούμενης έντασης, σφοδρότατων διπλωματικών πιέσεων και στον απόηχο των χθεσινών αιματηρών συγκρούσεων με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς αντικατέστησε σήμερα τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αφού αυτός διέταξε μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση που παραχωρεί ευρείες εξουσίες στους στρατιωτικούς.

Ο πρόεδρος διόρισε το ναύαρχο Γιούρι Ιλίιν στην θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, παύοντας τον υποστράτηγο Βολοντίμιρ Ζαμάνα —ο οποίος παρέμεινε στο θώκο 2 χρόνια και 1 ημέρα—, σύμφωνα με το κείμενο του διατάγματος που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, στο οποίο δεν δίνεται καμία εξήγηση για αυτόν τον διορισμό.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης χωρίς προηγούμενο που συνταράσσει την Ουκρανία από τα τέλη του Νοεμβρίου του 2013, ο στρατηγός Ζαμάνα έχει αναδειχτεί ως ένας υποστηρικτής της «ειρηνικής διευθέτησης» της κρίσης.

Αφού ο στρατός ζήτησε στα τέλη του Ιανουαρίου από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς τη λήψη «έκτακτων μέτρων» εναντίον των διαδηλωτών, ο Ζαμάνα σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα αυτό το μήνα σημείωνε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις για να περιστέλλει τα δικαιώματα των πολιτών».

Ενισχυμένες εξουσίες στο στρατό

Η καθαίρεση του Ζαμάνα, ο οποίος φημολογείται ότι δεν ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στον πρόεδρο, ανακοινώθηκε την ώρα που οι αρχές εξαπολύουν μία «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στην οποία ενδέχεται να λάβουν μέρος μέλη των ένοπλων δυνάμεων, μία ημέρα μετά τα επεισόδια τα οποία είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων: 10 αστυνομικών, τουλάχιστον 14 διαδηλωτών, ενός δημοσιογράφου και μίας γυναίκας που υπέστη πολλαπλά τραύματα από σφαίρες.

Τα στελέχη της SBU και οι στρατιώτες που πιθανόν θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση αυτή μπορούν κάνουν χρήση όπλων και να επιβάλουν περιορισμούς στην κυκλοφορία, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνουν οι αρχές για να εξουδετερώσουν τους «εξτρεμιστές» που έχουν παρεισφρήσει στο πλήθος των διαδηλωτών, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Πάβλο Λεμπέντεφ.

Οι στρατιώτες θα έχουν το δικαίωμα να «περιορίζουν ή να απαγορεύουν την κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών» προσέθεσε ο ίδιος.

Επίσης τα στελέχη της SBU και των ένοπλων δυνάμεων θα μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους στοιχείων ταυτοτήτων και να συλλαμβάνουν τα πρόσωπα εκείνα που έχουν διαπράξει «παράνομες πράξεις».

Διπλωματικές πιέσεις

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις προς την Ουκρανία, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν συνεχιστεί η βία στην Ουκρανία και τόνισε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να επέμβουν σε μια κατάσταση που χρειάζεται να διευθετηθεί από πολιτικούς.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά τους, «καταδίκασαν» τις «απαράδεκτες, αχαρακτήριστες πράξεις» στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπεύθυνοι θα «τιμωρηθούν» στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Παρίσι.

«Στην Ουκρανία σημειώθηκαν αχαρακτήριστες, απαράδεκτες, ανυπόφορες πράξεις. Βία, βαρβαρότητα, καταστολή. Η καγκελάριος και εγώ, μαζί με τις κυβερνήσεις μας, καταδικάζουμε όλες αυτές τις πράξεις και την καταστολή που προέρχεται από το καθεστώς», δήλωσε ο Ολάντ.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό των ανδρών και των γυναικών που υποφέρουν» στο Κίεβο, διαβεβαίωσε η Μέρκελ. «Όσοι διέπραξαν αυτές τις πράξεις και ετοιμάζονται να διαπράξουν άλλες πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τιμωρηθούν», προειδοποίησε ο Ολάντ.

Ο γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «το θέμα των κυρώσεων, το επίπεδό τους και ο στόχος τους» θα αναφερθούν στην αυριανή έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.