Στον απόηχο των χθεσινών βίαιων και πολύνεκρων επεισοδίων καθώς και των ολοένα και αυξανόμενων διπλωματικών πιέσεων από τις δυτικές χώρες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να προχωρήσουν σε εκεχειρία . 

Όπως ανήγγειλε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της χώρας, αρχίζουν εκ νέου οι συνομιλίες με την αντιπολίτευση.  

Έπειτα από μία συνάντηση με τους τρεις αρχηγούς της αντιπολίτευσης, «οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν την εκεχειρία και την επανέναρξη συνομιλιών προκειμένου να μπει ένα τέλος στο λουτρό αίματος και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα» ανέφερε η προεδρία στην ανακοίνωσή της αυτή.

O ηγέτης του κόμματος  Batkivshchyna Αρσένι Γιάτσενουκ από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να αρχίσουν συνομιλίες ώστε να σταθεροποιηθεί η τεταμένη κατάσταση στη χώρα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Γιάτσενουκ αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας σκόπευε να διατάξει την επιβολή «κατάστασης εκτάκτου ανάγκης», καθώς και την πραγματοποίηση αστυνομικής επιχείρηση για την εκκένωση από διαδηλωτές της πλατείας Ανεξαρτησίας, στο Κίεβο, ωστόσο,  υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων οι κινήσεις αυτές αποφεύχθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα αποφασίστηκε η αντικατάσταση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αφού αυτός διέταξε μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση που παραχωρεί ευρείες εξουσίες στους στρατιωτικούς.

Είχαν προηγηθεί έντονες διπλωματικές πιέσεις, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε απειλήσει με κυρώσεις και είχε καλέσει νωρίτερα τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να μην επέμβουν σε μια κατάσταση που χρειάζεται να διευθετηθεί από πολιτικούς.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά τους, «καταδίκασαν» τις «απαράδεκτες, αχαρακτήριστες πράξεις» στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπεύθυνοι θα «τιμωρηθούν» στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Παρίσι.

Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό πως η εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 2 δισ. δολαρίων, του ρωσικού προγράμματος στήριξης της Ουκρανίας (συνολικά 15 δισ.) θα καθυστερήσει έως την Παρασκευή, λόγω «τεχνικών δυσκολιών».