current views are: 1

20 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση05:45

Η απόλυτη ζούγκλα στην Ουκρανία – Εν ψυχρώ εκτελέσεις, πτώματα παντού

Στο χείλος του εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Ουκρανία, με ένα νέο λουτρό αίματος να σημειώνεται στο Κίεβο εν μέσω πυροβολισμών, οδομαχιών και συλλήψεων αστυνομικών.

Δημοσίευση 05:45’
αρθρο-newpost

Στο χείλος του εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Ουκρανία, με ένα νέο λουτρό αίματος να σημειώνεται στο Κίεβο εν μέσω πυροβολισμών, οδομαχιών και συλλήψεων αστυνομικών.

Στο χείλος του εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Ουκρανία, με ένα νέο λουτρό αίματος να σημειώνεται στο Κίεβο εν μέσω πυροβολισμών, οδομαχιών και συλλήψεων αστυνομικών. «Στοχευμένες κυρώσεις» αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To υπουργείο Υγείας της χώρας κάνει λόγο για 67 νεκρούς. Πάνω από 60 διαδηλωτές σκοτώθηκαν μόνον σήμερα από σφαίρες στο Κίεβο, όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σβιάτοσλαβ Χανένκο, στέλεχος των ιατρικών υπηρεσιών της αντιπολίτευσης. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 550.

Ακροβολισμένοι στην πλατεία, ελεύθεροι σκοπευτές, ακόμη και με αυτόματα όπλα, σκόρπισαν το θάνατο όπως προκύπτει από φωτογραφίες που ανέβασαν χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στα στελέχη της αστυνομίας της Ουκρανίας μοιράστηκαν πολεμικά όπλα τα οποία διατάχθηκαν να χρησιμοποιούν «όπως προβλέπει ο νόμος» για την αντιμετώπιση των πολιτικών ταραχών οι οποίες συνεχίζονται στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο.

Η πολύμηνη σύγκρουση ανάμεσα στα μέλη των Μπερκούτ, των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, και τους διαδηλωτές κλιμακώθηκε σε ιδιαίτερα αιματηρές ταραχές τις τελευταίες δυο ημέρες.

«Υπέγραψα τη σχετική διαταγή και στην αστυνομία δόθηκαν πολεμικά όπλα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τον νόμο», είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Ζαχαρτσένκο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Ζαχαρτσένκο κάλεσε τους διαδηλωτές να παραδώσουν τα όπλα και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να καταδικάσουν τις πιο ακραίες ενέργειες.

Παράλληλα, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε σήμερα τους κατοίκους του Κιέβου να μην βγουν από τα σπίτια τους και να μην μεταβούν στο κέντρο της πόλης.

«Αυτή τη στιγμή, είναι καλύτερα να περιοριστούν οι μετακινήσεις με ιδιωτικά αυτοκίνητα και οι πολίτες να μην βγαίνουν στο δρόμο. Υπάρχουν άνθρωποι οπλισμένοι με επιθετικές διαθέσεις στους δρόμους του Κιέβου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Συνολικά 67 Ουκρανοί αστυνομικοί αιχμαλωτίστηκαν από διαδηλωτές στο Κίεβο, ανακοίνωσε το υπουργείο, τονίζοντας ότι ενδέχεται να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει βία για να τους απελευθερώσει.

«Στις επιθέσεις των εξτρεμιστών, 67 αστυνομικοί των δυνάμεων (του υπουργείου) Εσωτερικών αιχμαλωτίστηκαν», όπως ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Τα στελέχη «των δυνάμεων της τάξης έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση όπλων για να απελευθερώσουν τους συναδέλφους τους», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κυρώσεις αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

«Στοχευμένες κυρώσεις» κατά των υπευθύνων για τη βία στην Ουκρανία και την επιβολή εμπάργκο σε υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για βίαιη καταστολή, αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., που συνεδρίασαν σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στην Ουκρανία.
 
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., οι «στοχευμένες κυρώσεις» κατά των υπευθύνων για τη βία στην Ουκρανία, αφορούν αφενός στην απαγόρευση της θεώρησης διαβατηρίων και αφετέρου στο «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται τα ονόματα των υπευθύνων. Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή εμπάργκο σε υλικά και σε εξοπλισμό που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές αρχές σε πράξεις βίαιης καταστολής.
 
Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας, που συνομιλούν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Κίεβο, στα συμπεράσματά του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. επισημαίνεται ότι «το εύρος εφαρμογής των κυρώσεων» θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και από την έκβαση των συνομιλιών με τον Ουκρανό πρόεδρο.
 

Ο δήμαρχος Κιέβου εγκατέλειψε τον Γιανουκόβιτς

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το κόμμα του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς για να διαμαρτυρηθεί κατά «του λουτρού αίματος και της αδελφοκτόνας σύγκρουσης».

«Είμαι έτοιμος να κάνω τα πάντα για να σταματήσω την αδελφοκτόνα σύγκρουση και το λουτρό αίματος στην καρδιά της Ουκρανίας, στην πλατεία της Ανεξαρτησίας. Η ανθρώπινη ζωή πρέπει να είναι η ανώτερη αξία στη χώρα μας και τίποτε δεν πρέπει να αντιφάσκει μ’ αυτή την αρχή», δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Βολόντιμιρ Μακαϊένκο προσθέτοντας ότι εγκαταλείπει το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών.


σχετικα αρθρα