«Η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι υπεύθυνη για τον θάνατο δεκάδων πολιτών». Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, αυτή η φράση δεν θα προκαλούσε μεγάλη εντύπωση σε μια στιγμή που οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις στην ουκρανική ηγεσία. Όμως η γυναίκα που επέρριψε ένα μέρος τουλάχιστον της ευθύνης για την αιματοχυσία στην κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς προκάλεσε αίσθηση. Επειδή τα είπε στη Μόσχα. Κι επειδή είναι η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, δηλαδή της άνω βουλής.

«Η σημερινή κυβέρνηση, αν είναι κυβέρνηση, δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει επιτρέψει κάτι τέτοιο», δήλωσε η Βαλεντίνα Ματβιένκο, που είναι μέλος της Ενωμένης Ρωσίας, του κόμματος δηλαδή του Βλαντίμιρ Πούτιν, και τρίτη στην ιεραρχία εκλεγμένη ηγέτις της χώρας.

Είναι αλήθεια ότι η Ματβιένκο, που έχει γεννηθεί στην Ουκρανία, προσπάθησε να εξισορροπήσει τις παρατηρήσεις της ασκώντας κριτική και στην ουκρανική αντιπολίτευση. Σε μια χώρα όμως που περιγράφει την κρίση στην Ουκρανία ως μια απόπειρα πραξικοπήματος από εξτρεμιστές που υποκινούνται από τη Δύση, τα λόγια της αποκτούν ξεχωριστή σημασία.

Από την αρχή των διαδηλώσεων στην Ουκρανία, τα ελεγχόμενα ρωσικά μέσα δείχνουν εικόνες χάους και βίας, ενώ αποσιωπούν τα αιτήματα των διαδηλωτών και το πολύπλοκο πολιτικό σκηνικό στη χώρα αυτή. Η ρωσική κρατική τηλεόραση δίνει έμφαση στα θύματα μεταξύ των αστυνομικών, επιβεβαιώνοντας την αρνητική στάση των περισσοτέρων Ρώσων απέναντι στη χώρα αυτή. Για πολλούς Ρώσους, η Ουκρανία κακώς είναι ανεξάρτητη.

Αν και μια μειοψηφία ρώσων διανοουμένων και ακτιβιστών εμπνέεται από το κίνημα διαμαρτυρίας της Ουκρανίας, η άποψη που κυριαρχεί είναι τελείως διαφορετική. Για τους ανθρώπους που έζησαν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και τη θυελλώδη δεκαετία του 1990 - όταν σημειώνονταν ελλείψεις τροφίμων και ο πληθωρισμός πετούσε στα ύψη -, η ήσυχη και ασφαλής ζωή είναι το σημαντικότερο αγαθό.

Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να επικρίνουν τη διαφθορά και την οικονομική στασιμότητα, εξακολουθούν όμως να ψηφίζουν τον Πούτιν επειδή αναζητούν τη σταθερότητα. Η Ουκρανία τούς θυμίζει πώς θα μπορούσε να είναι η ζωή τους.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που έγινε στα τέλη Ιανουαρίου από το Κέντρο Levada, το πιο ανεξάρτητο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων της Ρωσίας, το 84% των Ρώσων θεωρεί πως τα γεγονότα στο Κίεβο είναι μια βίαιη απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ μόνο το 4% τα χαρακτηρίζει ειρηνική διαμαρτυρία. Το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν σε μια ειρηνική λύση μειώθηκε μέσα σε ένα μήνα από 34% σε 23%, ενώ το 17% φοβάται ότι η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο.

Η ανησυχία των Ρώσων εντείνεται από την αίσθηση ότι η ουκρανική κυβέρνηση δεν βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιρροή του Κρεμλίνου. Ελάχιστοι γνωρίζουν τι λέει τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος Πούτιν στον Γιανουκόβιτς. Σίγουρα, όμως, η αιματοχυσία εν μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι δεν είναι προς το συμφέρον της Μόσχας.