Η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Γινγκλάκ Σιναουάτρα διακήρυξε σήμερα την αθωότητά της, μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NACC) ότι θα απαγγείλει κατηγορίες εναντίον της για αμέλεια όσον αφορά ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα βοήθειας των ρυζοκαλλιεργητών, μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην καθαίρεσή της.

«Επαναλαμβάνω ότι είμαι αθώα», ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook η Γινγκλάκ, που είναι εδώ και τέσσερις μήνες αντιμέτωπη με μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτησή της.

«Ακόμη κι αν αντιμετωπίσω κατηγορίες και απειληθώ με καθαίρεση, κάτι που εύχονται οι άνθρωποι που θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, είμαι έτοιμη να συνεργαστώ για να αποκατασταθεί η αλήθεια», πρόσθεσε, διερωτώμενη για την ταχύτητα με την οποία η επιτροπή εξέτασε την υπόθεση.

Η NACC ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η ταϊλανδή πρωθυπουργός είχε αγνοήσει τις προειδοποιήσεις για διαφθορά και οικονομικές απώλειες εξαιτίας του προγράμματος αυτού. Η επιτροπή κάλεσε την Γινγκλάκ στις 27 Φεβρουαρίου για να της απαγγείλει κατηγορίες.

Το πρόγραμμα βοήθειας προς τους ρυζοκαλλιεργητές, βάσει του οποίου η κυβέρνηση αγόρασε από τους αγρότες ρύζι ως και 50% πάνω από την τιμή της αγοράς, οδήγησε στη μεγάλη εκλογική νίκη της Γινγκλάκ το 2011.

Οι επικριτές του προγράμματος καταγγέλλουν ότι προκάλεσε μαζική διαφθορά, σημαντικές απώλειες στα δημόσια έσοδα και δημιούργησε ένα βουνό απούλητου ρυζιού.

Και οι ρυζοκαλλιεργητές, που δεν έχουν πληρωθεί εδώ και πολλούς μήνες, συμμετέχουν στις επικρίσεις. Εκατοντάδες εξ αυτών κατευθύνονται με τα τρακτέρ τους προς τη Μπανγκόκ με στόχο, σύμφωνα με τον ταϊλανδικό Τύπο, να φτάσουν στο κεντρικό αεροδρόμιο αύριο Παρασκευή.