Η Δαμασκός δεν θα έχει καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιό της μέχρι την προβλεπόμενη προθεσμία της 30ής Ιουνίου, ανέφεραν σήμερα διπλωματικές πηγές κάνοντας λόγο για «οργή» πολλών χωρών-μελών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) για την καθυστέρηση αυτή που μπορεί να παραταθεί «για πολλούς μήνες».

Μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΟΑΧΟ που θα εξετάσει το θέμα αυτό, η Συρία έχει παραδώσει μόλις το 11% του χημικού οπλοστασίου της και δεν έχει τηρήσει πολλές από τις ενδιάμεσες προθεσμίες. Σύμφωνα με μια πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης, η Δαμασκός έχει επίσης ενημερώσει τον ΟΑΧΟ ότι θα ολοκληρώσει την απομάκρυνση 1.200 τόνων χημικών ουσιών κατηγορίας 1 και 2 μέχρι τα τέλη Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια καθυστέρηση πολλών μηνών στην εφαρμογή του προγράμματος που ενέκρινε ο ΟΗΕ μετά τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με την οποία αποτράπηκε η ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος της Συρίας.

Τα χημικά όπλα φορτώνονται από το λιμάνι της Λαττάκειας σε δανέζικα και νορβηγικά πλοία που θα τα μεταφέρουν στο ιταλικό λιμάνι Τζόγια Τάουρο. Από εκεί θα φορτωθούν σε ένα ειδικά εξοπλισμένο σκάφος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού για να καταστραφούν, μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου 90 ημέρες. Εφόσον η απομάκρυνση των χημικών ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου, η Συρία δεν θα μπορέσει κατά συνέπεια να τηρήσει την προθεσμία για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου.

«Οι Σύροι ανέφεραν ότι θα μπορέσουν να τελειώσουν στα τέλη Μαΐου και αυτό είναι απαράδεκτο. Ψάχνουν διαρκώς για δικαιολογίες για την καθυστέρησή τους», είπε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μπορούμε να τους απαλλάξουμε λόγω αμφιβολιών για ένα διάστημα, όμως νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς εξαντλήσαμε το όριο της υπομονής μας», δήλωσε από την πλευρά του ένας Δυτικός διπλωμάτης. Στην αυριανή σύνοδο του ΟΑΧΟ «δεν θα κάνουμε παζάρια: έχουν καθοριστεί σαφείς ημερομηνίες και πρέπει να τις τηρήσουν», πρόσθεσε.

Η Συρία έχει ανακοινώσει ότι διαθέτει 700 τόνους χημικών ουσιών κατηγορίας 1 (τα πιο επικίνδυνα χημικά), 500 τόνους ουσιών κατηγορίας 2 και 122 τόνους ισοπροπανόλης. Τα χημικά των κατηγοριών 1 και 2 θα έπρεπε να έχουν ήδη απομακρυνθεί από το συριακό έδαφος, μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου, όμως μέχρι σήμερα μόνο τρία φορτία έχουν φύγει από τη Λαττάκεια, στις 7 και 27 Ιανουαρίου και στις 10 Φεβρουαρίου. Η ισοπροπανόλη θα καταστραφεί εντός του συριακού εδάφους μέχρι την 1η Μαρτίου και η διαδικασία αυτή έχει ολοκληρωθεί κατά 93%, σύμφωνα με τον Δυτικό διπλωμάτη.