Το Ιράν συνεχίζει να σέβεται το πάγωμα κάποιων από τις πυρηνικές του δραστηριότητες, βάσει της προσωρινής συμφωνίας στην οποία έχει καταλήξει με τη διεθνή κοινότητα, προϋπόθεση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων που έχουν στόχο την επίτευξη οριστικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αναφέρει σήμερα η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σε έκθεσή της.

Ο εμπλουτισμός ουρανίου σε επίπεδο 20% «δεν πραγματοποιείται πια», όπως προβλέπεται στη συμφωνία στην οποία κατέληξε στις 24 Νοεμβρίου στη Γενεύη το Ιράν με την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) και τέθηκε σε ισχύ στις 20 Ιανουαρίου, επισημαίνεται στην έκθεση.

Σε αυτή η ΙΑΕΑ υπογραμμίζει επίσης ότι το απόθεμα του Ιράν σε ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% «βρίσκεται σε διαδικασία αραίωσης ή ακόμη και μετατροπής σε οξείδιο του ουρανίου».

Το Ιράν εξακολουθεί να εμπλουτίζει ουράνιο σε χαμηλό ποσοστό, 5%, με «ρυθμό παραγωγής παρόμοιο με αυτόν που αναφέρεται» στην προηγούμενη έκθεση της ΙΑΕΑ τον Νοέμβριο, γεγονός που επίσης συνάδει με τη συμφωνία της Γενεύης.

Η Υπηρεσία προσθέτει ότι η Τεχεράνη δεν έχει εγκαταστήσει νέες συσκευές φυγοκέντρησης, που χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου, στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις στο Φορντό και τη Νατάνζ.

Όσον αφορά τον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ, η ΙΑΕΑ επισημαίνει ότι «δεν έχει εγκατασταθεί κανένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο (…) Δεν υπάρχει ούτε παραγωγή, ούτε έχουν γίνει δοκιμές καυσίμου για τον αντιδραστήρα».

Εξάλλου το Ιράν επέτρεψε αυτό τον μήνα στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ να επισκεφθούν εργαστήρια όπου κατασκευάζεται εξοπλισμός για τον εμπλουτισμό ουρανίου, δίνοντας στην Υπηρεσία μεγαλύτερη κατανόηση των πυρηνικών ικανοτήτων της Τεχεράνης.

«Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει το Ιράν και οι επιπλέον δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αποτελούν ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός, όμως μένουν να γίνουν πολλά για να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα», σημειώνει η ΙΑΕΑ στην έκθεσή της.

Στο μεταξύ Ιράν και Βρετανία ανανέωσαν επισήμως σήμερα τις άμεσες διπλωματικές τους σχέσεις, όπως ανακοίνωσε ο ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ματζίντ Ταχτ-Ραβανσί στο πρακτορείο ISNA.

«Από σήμερα οι σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και του Ιράν ανανεώνονται σε επίπεδο επιτετραμμένων άνευ μονίμου διαμονής», δήλωσε ο Ταχτ-Ραβανσί, προσθέτοντας ότι υψώθηκαν οι εθνικές σημαίες των κρατών στις αντίστοιχες διπλωματικές τους αποστολές στο Λονδίνο και την Τεχεράνη.