current views are: 1

20 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση19:28

Σε αναζήτηση πολιτικής λύσης στην Ουκρανία εν μέσω μακελειού και κυρώσεων

Εντείνονται εκ νέου οι διπλωματικές προσπάθειες και πιέσεις ώστε να εκτονωθεί η τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία, έπειτα και από τις σημερινές βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 67 ατόμων και τον τραυματισμό περισσότερων από 550.

Δημοσίευση 19:28’
αρθρο-newpost

Εντείνονται εκ νέου οι διπλωματικές προσπάθειες και πιέσεις ώστε να εκτονωθεί η τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία, έπειτα και από τις σημερινές βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 67 ατόμων και τον τραυματισμό περισσότερων από 550.

Εντείνονται εκ νέου οι διπλωματικές προσπάθειες και πιέσεις ώστε να εκτονωθεί η τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία, έπειτα και από τις νέες βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας την Πέμπτη που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 75 ατόμων και τον τραυματισμό περισσότερων από 550.

Την ίδια στιγμή, η Βουλή της Ουκρανίας ψήφισε ενάντια στα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα που εξήγγειλε ο πρόεδρος της χώρας, ενώ καλεί σε κατάπαυση του πυρός και επιστροφή όλων των δυνάμεων ασφαλείας στα στρατόπεδα τους. Το ψήφισμα επιπλέον απαγορεύει την χρήση όπλων από πλευράς αστυνομικών, και καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μία στιγμή όπου που οι διεργασίες για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης ήταν σε πλήρη εξέλιξη και μία συνάντηση να με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας, ηγετών της αντιπολίτευσης, βουλευτών και του προέδρου της Ουκρανίας, προσπαθούσε να δώσει λύση στο αδιέξοδο.

Ο Λοράν Φαμπιούς αργά το βράδυ της Πέμπτης εμφανιζόταν συγκρατημένα αισιόδοξος όσον αφορά το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

«Δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες και εργαζόμαστε με στόχο την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης» είπε ο Λοράν Φαμπιούς σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει μαζί με τους ομολόγους του της Πολωνίας και τη Γερμανίας για να τη συνάντηση με τον Γιανουκόβιτς.

«Πρέπει να βρούμε κάθε τρόπο για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα το σχηματισμό μίας κυβέρνησης, να εξετάσουμε τη διεξαγωγή εκλογών και να δούμε πώς μπορούμε να τερματίσουμε τη βία, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μια λύση», προσέθεσε ο Φαμπιούς.

Ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, είπε από την δική του πλευρά πως ελπίζει οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας να μπορέσουν να καταλήξουν σε έναν οδικό χάρτη με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση αργότερα απόψε.

Κυρώσεις από την ΕΕ

Σε μία προσπάθεια να πιέσουν πιέσουν προς την κατεύθυνση μίας πολιτικής διευθέτησης της κρίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε έκτακτη συνάντησή τους αποφάσισαν να επιβάλλουν «στοχευμένες κυρώσεις» κατά των υπευθύνων για τη βία στην Ουκρανία και την επιβολή εμπάργκο σε υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για βίαιη καταστολή.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, οι «στοχευμένες κυρώσεις» κατά των υπευθύνων για τη βία στην Ουκρανία, αφορούν αφενός στην απαγόρευση της θεώρησης διαβατηρίων και αφετέρου στο πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται τα ονόματα των υπευθύνων.

Επιπλέον, στα συμπεράσματά του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επισημαίνεται ότι «το εύρος εφαρμογής των κυρώσεων θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία». Όπως εξήγησε η Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάθριν Άστον,το εύρος εφαρμογής των κυρώσεων θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών της Γαλ​λίας, Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, οι οποίοι παραμένουν στο Κίεβο συνεχίζοντας τις επαφές με την ουκρανική ηγεσία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναφέρουν στα συμπεράσματά τους ότι η ΕΕ διατηρεί τη δυνατότητα να προωθήσει τη διαδικασία απελευθέρωσης θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Ουκρανούς πολίτες.

Επιπλέον, στα συμπεράσματα επισημαίνεται ότι η ΕΕ είναι έτοιμη συνδράμει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, παρέχοντας φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό.

Όργιο βίας με πυροβολισμούς, νεκρούς και τραυματίες

Οι συγκεκριμένες διπλωματικές εξελίξεις έρχονται έπειτα από μία ημέρα ανεξέλεγκτης βίας, επεισοδίων, με ελεύθερους σκοπευτές και από τις δύο πλευρές να χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά και τους νεκρούς να αγγίζουν τους 75, σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση με το υπουργείο Υγείας της χώρας, ενώ ακόμη 550 άτομα τραυματίστηκαν. 

Γιατροί που βρίσκονται στο πλευρό των διαδηλωτών στην πλατεία ανεξαρτησίας κάνουν λόγο για 70 νεκρούς μόνο από την πλευρά της αντιπολίτευσης σήμερα.

Την ίδια ώρα, συνολικά 67 Ουκρανοί αστυνομικοί αιχμαλωτίστηκαν από διαδηλωτές στο Κίεβο, ανακοίνωσε το υπουργείο, τονίζοντας ότι ενδέχεται να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει βία για να τους απελευθερώσει.

«Στις επιθέσεις των εξτρεμιστών, 67 αστυνομικοί των δυνάμεων (του υπουργείου) Εσωτερικών αιχμαλωτίστηκαν», όπως ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια εφαρμογής της απόφασης να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στις δυνάμεις ασφαλείας για την καταστολή των διαδηλώσεων, μοιράστηκαν όπλα στην αστυνομία της Ουκρανίας, τα οποία διατάχθηκαν να χρησιμοποιούν «όπως προβλέπει ο νόμος» για την αντιμετώπιση των πολιτικών ταραχών.

«Υπέγραψα τη σχετική διαταγή και στην αστυνομία δόθηκαν πολεμικά όπλα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τον νόμο», είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Ζαχαρτσένκο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.


σχετικα αρθρα