Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε απόψε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τη σχετική είδηση, που μετέδωσαν ουκρανικά και ρωσικά ΜΜΕ, «αρβύλα» και μέρος του «επικοινωνιακού πολέμου» γύρω από την Ουκρανία, για τον οποίο έκανε πρώτος λόγο νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
 
Μια ακόμη διάψευση, πάντως, επιβεβαίωσε με τον τρόπο της τη δυστοκία της ρωσικής διπλωματίας και του Κρεμλίνου στους χειρισμούς του Ουκρανικού, καθώς ο πρώην Συνήγορος της Ρωσίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βλαντίμιρ Λουκίν, αρνήθηκε ότι μεταβαίνει άμεσα στο Κίεβο ως εντεταλμένος εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος Ντ. Πεσκόφ. «Προς το παρόν όχι, αυτό μόνο μπορώ να πω» δήλωσε ο κ. Λουκίν, ο οποίος έχει φιλελεύθερο πολιτικό παρελθόν και έχει θητεύσει στη μετριοπαθή αντιπολίτευση στον Β. Πούτιν.
 
Καθώς η κατάσταση στην ίδια την Ουκρανία τίθεται σταδιακά εκτός κάθε ελέγχου, ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της ουκρανικής Δημοκρατίας, Αντρέι Λισένκο, ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι δεν έχει πληροφορίες πως τα μέλη των οικογενειών των δύο γιων του προέδρου Γιανουκόβιτς αναχώρησαν από το Κίεβο.
 
Ενώ το Κρεμλίνο κάνει ήδη «δεύτερες σκέψεις» για τη διάδοχη κατάσταση μετά τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, όπως απέδειξαν και οι αυστηρές δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβιέντεφ περί «εξουσίας-σφουγγαρόπανου», η παραδοσιακή ρωσική διπλωματία επιμένει στις βασικές της θέσεις, ζητώντας απομόνωση των εξτρεμιστών και στήριξη της νόμιμης ηγεσίας στο Κίεβο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη μετασοβιετική Κοινοπολιτεία της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι, εξέφρασε την ελπίδα του ότι «ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν θα υποχωρήσει στον πολιτικό εκβιασμό από την πλευρά της Δύσης και θα κρατήσει στα χέρια του τη νόμιμη εξουσία», χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «πολιτικό βαρέων βαρών».
 
Αν και ήδη τουλάχιστον 12 βουλευτές και ο δήμαρχος του Κιέβου, Βλαντίμιρ Μακέενκο, αποχώρησαν από το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών, ο πρόεδρος της τοπικής Βουλής της Κριμαίας, Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, εκτίμησε ότι για την ειρήνευση στην Ουκρανία «πρέπει να διασωθεί ειδικά η κεντρική εξουσία και μόνο μετά να συζητηθεί τι πρέπει να αλλάξει σ' αυτήν». Απογοητευμένοι από τις δραματικές εξελίξεις δήλωσαν και χίλιοι περίπου οπαδοί του Β. Γιανουκόβιτς, που άρχισαν να επιστρέφουν από το Κίεβο στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία, από όπου είχαν μεταβεί στην ουκρανική πρωτεύουσα για να στηρίξουν τον πρόεδρο της χώρας.
 
Στο ίδιο «ανατολικό» κλίμα κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκριγκόρι Καράσιν, ο οποίος κάλεσε σε τερματισμό των «τρίμηνων οργίων και ταραχών», και στήριξη της ηγεσίας της χώρας στην προσπάθειά τους «να επαναφέρουν την κατάσταση εντός πλαισίων νομιμότητας».