current views are: 2

20 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση19:26

Σειρά σημαντικών ζητημάτων θα εξετάσει το Ευρωκοινοβούλιο

Σειρά σημαντικών θεμάτων αναμένεται να εξετάσουν οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο από τις 24 έως τις 27 Φεβρουαρίου.

Δημοσίευση 19:26’
αρθρο-newpost

Σειρά σημαντικών θεμάτων αναμένεται να εξετάσουν οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο από τις 24 έως τις 27 Φεβρουαρίου.

Σειρά σημαντικών θεμάτων αναμένεται να εξετάσουν οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο από τις 24 έως τις 27 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά:

Εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα: καθαρότερα επιβατικά αυτοκίνητα έως το 2020

Το ανώτατο όριο εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να μειωθεί από τα 130 γρ./χλμ το 2015 στα 95 γρ./χλμ έως το 2020, σύμφωνα με νομοσχέδιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη. Το κείμενο, προϊόν ανεπίσημης συμφωνίας μεταξύ ΕΚ και Συμβουλίου, ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη περαιτέρω μειώσεων μετά το 2020, και προβλέπει μια νέα διαδικασία δοκιμών που θα αντικατοπτρίζει τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Πιο εύκολη γίνεται η δήμευση περιουσιακών στοιχείων από εγκληματικές ενέργειες

Τα κράτη μέλη θα μπορούν πλέον πιο εύκολα να εντοπίζουν, να δεσμεύουν, να διαχειρίζονται και να δημεύουν τα προϊόντα εγκληματικών δραστηριοτήτων χάρη στους νέους κανόνες που θα ψηφίσει το Κοινοβούλιο την Τρίτη. Σήμερα, δεσμεύονται και δημεύονται λιγότερο από το 1% των εσόδων από εγκλήματα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η παραχάραξη, η εμπορία ανθρώπων και το λαθρεμπόριο όπλων. 

Ευρωπαϊκή βοήθεια προς τους απόρους για την περίοδο 2014-2020

Η ευρωπαϊκή βοήθεια προς τους άπορους πολίτες θα παραταθεί έως το 2020 και θα παραμείνει στα 3,5 δις ευρώ χάρη στους ευρωβουλευτές. Η ανεπίσημη συμφωνία στην οποία κατέληξαν με το Συμβούλιο των Υπουργών και η οποία αναμένεται να εγκριθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη, διασφαλίζει ότι το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2014. 

Λιγότεροι νεκροί στους δρόμους με το σύστημα κλήσεων έκτακτης ανάγκης «eCall»

Σε όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και στα ελαφρά φορτηγά θα πρέπει πλέον να τοποθετηθούν, έως τον Οκτώβριο του 2015, συσκευές κλήσεων έκτακτης ανάγκης από το όχημα («eCall»), που θα ειδοποιούν αυτόματα τις σωστικές υπηρεσίες στην περίπτωση αυτοκινητιστικών ατυχημάτων. Με την αυτόματη κλήση του 112, οι διασώστες θα φτάνουν ταχύτερα στο σημείο της σύγκρουσης, με αποτέλεσμα να σώζονται ζωές και να μειώνεται η σοβαρότητα των τραυματισμών. Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν τους νέους κανόνες την Τετάρτη. 

Το 65% των πακέτων των τσιγάρων θα καταλαμβάνει η προειδοποίηση για την υγεία

Λιγότερο ελκυστικά για τους νέους θέλουν οι ευρωβουλευτές να γίνουν τα προϊόντα καπνού, χάρη σε νομοσχέδιο που θα ψηφίσουν την Τετάρτη. Το 65% της επιφάνειας των πακέτων των τσιγάρων θα καταλαμβάνει η προειδοποίηση για την υγεία, σύμφωνα με το ανεπίσημο κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΚ και Συμβουλίου. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα θεωρούνται είτε φάρμακα, αν έχουν θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες, είτε προϊόντα καπνού και θα διέπονται από την ανάλογη νομοθεσία. 

Ειλικρίνεια και αποφυγή των «ψιλών γραμμάτων» ζητά το ΕΚ από τους ασφαλιστές

Τους νέους κανόνες σχετικά με τον τρόπο που οι ασφαλιστές θα συμβουλεύουν τους πελάτες τους θα συζητήσουν οι ευρωβουλευτές την Τρίτη και θα ψηφίσουν την Τετάρτη. Στόχος είναι να δοθεί τέλος στην πρακτική της μεροληπτικής ή παραπλανητικής πληροφόρησης, πχ. μέσω των διαφημίσεων ή των «ψιλών γραμμάτων» στα συμβόλαια, και να εναρμονιστούν οι κανόνες που σχετίζονται με τον τρόπο πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων στην Ευρώπη. 

Πλήγμα στις σχέσεις ΕΕ-Ελβετίας μετά το δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό

Πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ Ελβετίας και ΕΕ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 9ης Φεβρουαρίου, δεδομένης της επιθυμίας του 50,3 % των συμμετεχόντων να περιοριστεί η μετανάστευση στην Ελβετία; To θέμα αυτό θα συζητήσουν οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Τετάρτη το πρωί. 

Δράση της ΕΕ για τον τερματισμό της κλιμάκωσης της βίας στην Ουκρανία

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ και την καταβολή ευρύτερων διπλωματικών προσπαθειών για την καταστολή των βίαιων συγκρούσεων στην Ουκρανία θα συζητήσουν οι ευρωβουλευτές, την Τετάρτη το απόγευμα. Το σχετικό ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη. 

Πανηγυρική συνεδρίαση παρουσία του τσέχου προέδρου Miloš Zeman

Ο Miloš Zeman, πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας από τον Μάρτιο του 2013, θα εκφωνήσει επίσημη ομιλία ενώπιον των ευρωβουλευτών, την Τετάρτη το μεσημέρι. Ο κ. Zeman, που διατέλεσε πρωθυπουργός από το 1998 έως το 2002, είναι ο πρώτος άμεσα εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας. 

Ελκυστικότερη γίνεται η ΕΕ για ξένους φοιτητές και ερευνητές

Η ΕΕ θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης σε υπηκόους τρίτων χωρών, που έρχονται στην επικράτεια της ως φοιτητές, ερευνητές, εθελοντές εργαζόμενοι, ασκούμενοι, μαθητές και εσωτερικοί άμισθοι βοηθοί, σύμφωνα με νομοσχέδιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη. Ερευνητές και φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα διαμονής στην ΕΕ για επιπλέον ενάμιση χρόνο, προκειμένου να δημιουργήσουν μια επιχείρηση ή να αναζητήσουν εργασία. 

Παροχή «εγγυήσεων για τη νεολαία» για την καταπολέμηση της ανεργίας

Την πρόοδο των κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά τη δημιουργία σχεδίων υλοποίησης των «εγγυήσεων για τη νεολαία» με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων θα συζητήσουν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη. Με ψήφισμα που ενέκρινε ήδη το 2010, το ΕΚ είχε ζητήσει από τα κράτη μέλη τη δημιουργία των σχετικών προγραμμάτων, όμως οι ευρωπαίοι υπουργοί απασχόλησης συμφώνησαν με τους ευρωβουλευτές μόλις τον Φεβρουάριο του 2013. 

Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την επιστροφή των λαθρομεταναστών

Οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην ΕΕ από την Τουρκία και στην Τουρκία από την ΕΕ θα πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα προέλευσής τους, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας τον Δεκέμβριο και η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία στο ΕΚ την Πέμπτη. Ο κανόνας της επιστροφής δεν θα ισχύει μόνο για τους υπηκόους της ΕΕ και τους τούρκους υπηκόους, αλλά και για τους υπηκόους τρίτων χωρών που είτε εισέρχονται στην ΕΕ μέσω της Τουρκίας είτε στην Τουρκία μέσω της ΕΕ. 

Να τιμωρείται ο πελάτης και όχι η ιερόδουλη ζητούν οι ευρωβουλευτές

Η πορνεία θα πρέπει να καταπολεμάται τιμωρώντας τους πελάτες και όχι τις ιερόδουλες, σύμφωνα με ψήφισμα που θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη. Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει μέτρα έως το τέλος του 2014 για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών. 


σχετικα αρθρα