Συνεχίζεται η αναταραχή στη Συρία, με τις δυνάμεις ασφαλείας να πραγματοποιούν επιδρομή, τα ξημερώματα της Τετάρτης, στο τζαμί Ομάρι, στην πόλη Ντεράα, στο νότο, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε άτομα, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής. Η Δαμασκός είδε... ένοπλη συμμορία και ξένες δυνάμεις που συνομωτούν. Η Γαλλία ζητά από τη Συρία να αποκηρύξει κάθε υπέρμετρη χρήση βίας.

Νωρίτερα κάτοικοι είχαν αναφέρει σε αραβικά δίκτυα, πυκνούς πυροβολισμούς προερχόμενους από το κέντρο της πόλης, χρήση χημικών αερίων καθώς και φωτιές σε διάφορα σημεία.

Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια, μετέδωσε μαρτυρίες, που ανέφεραν ότι το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε λίγο πριν την επιδρομή, ενώ ακουγόντουσαν, στα αραβικά, κραυγές "ο Θεός είναι μεγάλος", από την πλευρά των διαδηλωτών, που είχαν στρατοπεδεύσει κάτω από τέντες στο συγκρότημα των κτιρίων όπου βρίσκεται το τζαμί.

Ένας από τους ιερείς, δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν ξεκινήσει από νωρίς να περικυκλώνουν το χώρο γύρω από το τζαμί.

Στην πόλη είναι συγκεντρωμένοι και παραμένουν διαδηλωτές εδώ και 8 ημέρες, απαιτώντας πολιτικές ελευθερίες και πάταξη της εκτεταμένης στη χώρα διαφθοράς. Οι διαδηλωτές επέμεναν ότι δεν επρόκειτο να αποχωρήσουν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Η Δαμασκός είδε... ένοπλη συμμορία και ξένες δυνάμεις που συνομωτούν

Η Συρία επέρριψε την ευθύνη για τις ταραχές στη Ντεράα σε "ένοπλη συμμορία" και έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς κατά τις συγκρούσεις τη νύκτα με τις δυνάμεις ασφαλείας κοντά σε τέμενος της πόλης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Sana.

"Μία ένοπλη συμμορία επετέθη μετά τα μεσάνυκτα εναντίον ασθενοφόρου που περνούσε κοντά στο τέμενος αλ-Ομάρι, σκοτώντας έναν γιατρό, έναν νοσοκόμο και τον οδηγό", μετέδωσε το Sana.

"Οι δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονταν στην περιοχή, επενέβησαν, χτύπησαν ορισμένους και συνέλαβαν άλλους", μέλη της ένοπλης συμμορίας, μετέδωσε το πρακτορείο, το οποίο διευκρίνισε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε επίσης.

Η επίσημη συριακή τηλεόραση μετέδωσε σήμερα εικόνες όπλων που ήταν αποθηκευμένα, όπως ανέφερε, σε ένα τζαμί της Ντεράα. Η τηλεόραση έδειξε πιστόλια, τουφέκια, χειροβομβίδες και πυρομαχικά αποθηκευμένα από μια "ένοπλη συμμορία" στο εσωτερικό του τεμένους αλ-Ομάρι, το οποίο έχει γίνει από την Παρασκευή το σημείο συγκέντρωσης των διαδηλωτών.

Στο μεταξύ, επίσημη συριακή πηγή κατηγόρησε σήμερα "ξένες δυνάμεις" ότι διαδίδουν ψεύδη για την κατάσταση στην Ντεράα. "Ξένες δυνάμεις συνεχίζουν να διαδίδουν ψεύδη για την κατάσταση στην Ντεράα" (100 χλμ. νοτίως της Δαμασκού), δήλωσε η πηγή αυτή, την οποία επικαλείται το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

"Οι δυνάμεις αυτές δήθεν δέχονται μηνύματα και φωτογραφίες από το εσωτερικό της πόλης και προσποιούνται πως έγιναν σφαγές για να εξωθήσουν τους κατοίκους (να εξεγερθούν) και να τους τρομοκρατήσουν", συνέχισε το SANA επικαλούμενο αυτή την πηγή.

"Οι κάτοικοι της Ντεράα συνεργάζονται με τις δυνάμεις της τάξης για να καταδιώξουν τα μέλη της ένοπλης συμμορίας, να τα συλλάβουν και να τα οδηγήσουν στη δικαιοσύνη", υποστήριξε η πηγή.

Γαλλία: Ζητά από τη Συρία να αποκηρύξει κάθε υπέρμετρη χρήση βίας

Η Γαλλία ζήτησε σήμερα από τη Συρία να "αποκηρύξει κάθε υπέρμετρη χρήση βίας" κατά των διαδηλωτών και καταδίκασε "τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν νεκρούς και τραυματίες" τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στην πόλη Ντεράα, στη νότια Συρία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Η Γαλλία καταδικάζει τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν νεκρούς και τραυματίες ανάμεσα στους διαδηλωτές χθες τη νύχτα στη Ντεράα", δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό.

"Ζητούμε από τη Συρία, όπως το έκανε χθες και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, να προχωρήσει σε μία διαφανή έρευνα για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και να αποκηρύξει την υπέρμετρη χρήση βίας", πρόσθεσε.

Το Παρίσι ζητεί επίσης από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, να ξεκινήσει μία διαδικασία μεταρρυθμίσεων. "Πρέπει να γίνουν χωρίς καθυστέρηση πολιτικές μεταρρυθμίσεις για να απαντήσουν στις επιθυμίες του συριακού λαού", επεσήμανε ο Βαλερό.

"Η Γαλλία υπενθυμίζει τη δέσμευσή της στην ελευθερία για ειρηνικές διαδηλώσεις σε όλες τις χώρες. Ζητεί από τις συριακές αρχές να απελευθερώσουν όλους τους ανθρώπους που κρατούνται επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, εξαιτίας των πεποιθήσεών τους ή της δράσης τους υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", υπογράμμισε.

TAGS