Βορειοκορεατικές και Νοτιοκορεατικές οικογένειες, διαιρεμένες από την εποχή του Πολέμου της Κορέας στη δεκαετία του 1950, συναντήθηκαν και πάλι σήμερα στο πλαίσιο της πιο πρόσφατης από μια σειρά τέτοιων συναντήσεων, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. 

Ογδόντα δύο επιλεγμένοι Νοτιοκορεάτες, συνοδευόμενοι από 58 μέλη οικογενειών, είδαν 180 συγγενείς τους από το Βορρά στο θέρετρο Μάουντ Κουμγκάνγκ της Βόρειας Κορέας, μετέδωσε το Yonhap. 

Μέλη οικογενειών που είχαν συναντηθεί αρχικά χθες, Πέμπτη, συναντήθηκαν και πάλι σήμερα στα δωμάτια του ξενοδοχείου τους στο θέρετρο. Επρόκειτο να γευματίσουν μαζί στο ξενοδοχείο και να συναντηθούν αργότερα σε μια αίθουσα συνεδρίων. 

Ένας 91χρονος άνδρας και μια 84χρονη γυναίκα από τη Νότια Κορέα που είχαν συμμετάσχει στην επανένωση των οικογενειών αφού μεταφέρθηκαν ως εκεί με ασθνοφόρα, επέστρεψαν το πρωί στα σπίτια τους επειδή παρουσίασαν προβλήματα υγείας. 

Μετά τον πρώτο γύρο των συναντήσεων, 88 Βορειοκορεάτες επιλεγμένοι από την Πιονγκγιάνγκ πρόκειται να έχουν τις δικές τους συναντήσεις στο Κουμγκάνγκ, από την Κυριακή ως την Τρίτη, με 361 συγγενείς τους από το Νότο. 

Οι επανενώσεις οικογενειών είναι ένα ευαίσθητο και φορτισμένο συναισθηματικά θέμα για τις δύο χώρες. Η διασυνοριακή επαφή μέσω επιστολών, ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή τηλεφωνικών κλήσεων είναι συνήθως αδύνατη. 

Οι πρώτες συναντήσεις είχαν γίνει το 1985 και αρκετές περισσότερες από το 2000 ως το 2010. Καμιά ωστόσο δεν είχε πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο του έτους εκείνου. 

Οι τελευταίες επανενώσεις οικογενειών πραγματοποιούνται ενώ η ένταση ανάμεσα στα δύο κορεατικά κράτη είναι υψηλή ενόψει των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας που είναι προγραμματισμένες για τη Δευτέρα. 

Η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να ματαιώσει τις συναντήσεις εξαιτίας των στρατιωτικών γυμνασίων, τα οποία καταδικάζει ως πρόκληση, όμως υπαναχώρησε έπειτα από συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο. 

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς η σύγκρουση του 1950-1953 τερματίσθηκε με εκεχειρία και όχι με συνθήκη ειρήνης. 

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιτρέψει σε ιδιωτικές οργανώσεις αρωγής να στείλουν φάρμακα κατά της ελονοσίας και γάλα σε σκόνη αξίας 1,06 δισεκ. γουόν (988.000 δολάρια) στο φτωχό Βορρά.