Το δικαστικό συμβούλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του πρώην προέδρου της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινας, Γκόραν Χάτζιτς.

Το συμβούλιο, με προεδρεύοντα τον Βέλγο δικαστή Γκι Ντελβόα, αποφάνθηκε ότι η εισαγγελία κατέθεσε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, βάσει των οποίων μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι ο Χάτζιτς συμμετείχε σε οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο.

Απέρριψε έτσι το αίτημα της υπεράσπισης για απελευθέρωση του κατηγορουμένου, υποστηρίζοντας ότι δεν αποδείχθηκε η ευθύνη του ως μέλους οργανωμένου εγκληματικού σχεδίου καθοδηγούμενου από τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για τα εγκλήματα στην περιοχή Οβτσάρα και στις περιοχές Λόβας, Οπάτοβατς και Βελεπρόμετ

Ο δικαστής ανήγγειλε ότι σύντομα θα κοινοποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της παρουσίασης των αποδεικτικών στοιχείων από την υπεράσπιση.

Ο Γκόραν Χάτζιτς κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση των νόμων και των εθίμων του πολέμου στην Κροατία, από τον Ιούνιο του 1991 έως τον Δεκέμβριο του 1993.

Συγκεκριμένα, κατηγορείται για δολοφονίες, διώξεις για θρησκευτικούς, φυλετικούς, ή πολιτικούς λόγους, φυλακίσεις, βασανιστήρια, απάνθρωπες πράξεις, καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

Ο Γκόραν Χάτζιτς συνελήφθη στις 20 Ιουλίου του 2011 και κατά την πρώτη του εμφάνιση στο δικαστήριο δήλωσε ότι είναι αθώος.

Η δίκη του άρχισε στις 16 Απριλίου του 2012 και η εισαγγελία ολοκλήρωσε στις 17 Οκτωβρίου του 2013 την παρουσία των αποδεικτικών στοιχείων.