Η κυπριακή κυβέρνηση διαψεύδει το Wikileaks


"Αποκύημα φαντασίας, που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα", χαρακτηρίζει η κυπριακή κυβέρνηση το δημοσίευμα που προέρχεται από δημοσιοποιηθέντα, μέσω του ιστότοπου Wikileaks, αμερικανικά έγγραφα και αφορά τις σχέσεις του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, διέψευσε κατηγορηματικά, μιλώντας προς το ΡΙΚ ότι υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση, όπως αυτή που περιγράφεται στο δημοσίευμα του Wikileaks. Υποστήριξε, ταυτόχρονα, ότι στερείται σοβαρότητας ο ισχυρισμός ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρεται στον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, σε συζητήσεις με διάφορους ξένους διπλωμάτες.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα "Καθημερινή" των Αθηνών, σε αυτό το συμπέρασμα φέρεται να κατέληξε η σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, Πωλίνα Λάμψα. Μάλιστα, με βάση πάντα το δημοσίευμα, η κ. Λάμψα διαβίβασε την άποψή της στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρτ, σε συνομιλία στις 3 Δεκεμβρίου 2009.

Βάσει εμπιστευτικού σημειώματος του Αμερικανού πρέσβη, περίπου ένα δεκαπενθήμερο αργότερα, η σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού φέρεται, επίσης, να διατύπωσε τη θέση ότι λόγω των σχέσεων Χριστόφια-Κυπριανού, τα μηνύματα της Αθήνας προς τη Λευκωσία, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, δεν έχουν την επιθυμητή ανταπόκριση.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο