Η ουκρανική κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς είναι «υπεύθυνη» για τη βία στο Κίεβο και θα «πρέπει να αφήσει να μιλήσει ο λαός», δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αφού απέτισε φόρο τιμής στο Μον Βαλεριέν κοντά στο Παρίσι στους αντιστασιακούς στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

«Πρέπει να τερματιστεί η βία για την οποία εξάλλου υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και να δοθεί ο λόγος στον ουκρανικό λαό», δήλωσε ο Ολάντ.

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός των συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών ανέρχεται σε 77 νεκρούς από την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου 577 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 369 νοσηλεύονται.

«Πρέπει να είμαστε με το μέρος εκείνων που ζητούν την ελευθερία και τις εκλογές», υπογράμμισε ο Ολάντ όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την ουκρανική κρίση.

«Και ταυτόχρονα πρέπει επίσης, και αυτός είναι ο ρόλος της Γαλλίας, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να προκρίνουμε την υιοθέτηση μιας συμφωνίας που θα είναι αποτελεσματική», κατέληξε ο γάλλος πρόεδρος.