current views are: 1

21 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση14:11

Προς εκτόνωση η κρίση στην Ουκρανία μετά τη συμφωνία Γιανουκόβιτς – αντιπολίτευσης

Με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς να κάνει πολλά βήματα πίσω και να ικανοποιεί εντέλει τα βασικά αιτήματα της αντιπολίτευσης, τις χώρες της ΕΕ να πιέζουν ασφυκτικά, και τις μνήμες από την πρωτοφανή αιματοχυσία να είναι ακόμη νωπές, η κρίση στην Ουκρανία φαίνεται πως βαδίζει προς εκτόνωση. 

Δημοσίευση 14:11’
αρθρο-newpost

Με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς να κάνει πολλά βήματα πίσω και να ικανοποιεί εντέλει τα βασικά αιτήματα της αντιπολίτευσης, τις χώρες της ΕΕ να πιέζουν ασφυκτικά, και τις μνήμες από την πρωτοφανή αιματοχυσία να είναι ακόμη νωπές, η κρίση στην Ουκρανία φαίνεται πως βαδίζει προς εκτόνωση. 

Με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς να κάνει πολλά βήματα πίσω και να ικανοποιεί εντέλει τα βασικά αιτήματα της αντιπολίτευσης, τις χώρες της ΕΕ να πιέζουν ασφυκτικά, και τις μνήμες από την πρωτοφανή αιματοχυσία να είναι ακόμη νωπές, η κρίση στην Ουκρανία φαίνεται πως βαδίζει προς εκτόνωση. 

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής η Βουλή της χώρας επικύρωσε και τυπικά τη συμφωνία προέδρου αντιπολίτευσης: Αφενός ψηφίστηκε τροποποίηση του ποινικού κώδικα που ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο, και αφετέρου αποφασίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία η επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004 που περικόπτει αρκετές εξουσίες από τον πρόεδρο της χώρας.

Επιπλέον δίδεται άνευ όρων αμνηστία σε όλους όσοι κρατούνται ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διώξεις για τις ταραχές των τελευταίων μηνών. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον ανθρώπων που κρατούνται ή που φοβούνται ότι θα συλληφθούν επειδή συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

Παράλληλα ψήφισε την παύση του υπουργού Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο επειδή χρησιμοποίησε «βία» εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη διάρκεια των ταραχών και αποτελούσε «κόκκινο πανί» για τους συγκεντρωμένους σ την πλατεία Ανεξαρτησίας.

Εξάλλου, όπως προβλέπει η συμφωνία, θα προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές μέσα στο 2014.

Η συγκεκριμένη συμφωνία – που δεν ήταν σίγουρο εάν θα τη δεχόταν όλοι η διαδηλωτές- αποτέλεσε και το αντικείμενο ενός αμφιλεγόμενου σχολίου του υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας.

Εάν δεν υποστηρίξετε τη συμφωνία θα έχετε στρατιωτικό νόμο και τον στρατό θα πεθάνετε όλοι», φέρεται να είπε απευθυνόμενος στους διαδηλωτές. 

Αντιδράσεις των διαδηλωτών για τη συμφωνία

Πάντως οι διαδηλωτές στο Κίεβο  υποδέχτηκαν την συμφωνία με  γιουχαΐσματα και σφυρίγματα αποδοκιμασίας.

Ένας δεξιός ακτιβιστής διέκοψε τον Βιτάλι Κλίτσκο ενώ μιλούσε στο πλήθος στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, φωνάζοντας ότι ο Γιανουκόβιτς πρέπει να παραιτηθεί μέχρι τις 10:00 το πρωί του Σαββάτου. Οι υπόλοιποι άρχισαν να ζητωκραυγάζουν όταν ο άνδρας αυτός, ο Ντμίτρο Γιάρος προειδοποίησε ότι «θα ορμήσουμε με τα όπλα, σας τ’ ορκίζομαι».

Ο Γιάρος, που είναι αρχηγός του εθνικιστικού Δεξιού Τομέα, είπε στο πλήθος ότι οι υποστηρικτές του δεν θα καταθέσουν τα όπλα τους, ούτε θα φύγουν από τα οδοφράγματα μέχρι να παραιτηθεί ο Γιανουκόβιτς.

Η ένταση στην πλατεία έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν οδηγήθηκαν εκεί τα φέρετρα δύο ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις ταραχές της Πέμπτης

Αναφερόμενος στους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης που στέκονταν πίσω του, ο Γιάρος φώναξε στο πλήθος: «Ο σύντροφός μου σκοτώθηκε και οι ηγέτες μας κάνουν χειραψία με τον δολοφόνο. Είναι ντροπή! Σας δώσαμε την ευκαιρία να γίνεται υπουργοί στο μέλλον, ακόμη και πρόεδροι, όμως εσείς δεν θέλετε να ικανοποιήσετε το μοναδικό μας αίτημα, να φύγει αυτός ο εγκληματίας από την εξουσία», συνέχισε.

«Εμείς, ο απλός λαός, λέμε στους πολιτικούς ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνει πρόεδρος ο Γιανουκόβιτς για όλο τον χρόνο. Θα πρέπει να φύγει μέχρι αύριο το πρωί», προειδοποίησε.

Ο Κλίτσκο δέχτηκε τις έντονες αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων όταν χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές» τις πολιτικές εξελίξεις που σημειώθηκαν εντός της ημέρας.

Ανακούφιση και προβληματισμός στη διεθνή κοινότητα 

Το αποτέλεσμα των πολύωρων διαπραγματεύσεων χαιρετίστηκε τόσο από τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας,  της Γερμανίας και της Γαλλίας που μεσολάβησαν για την εκτόνωση της κατάστασης, όσο και από τη διεθνή κοινότητα, ωστόσο κοινός τόπος όλων των αντιδράσεων είναι το να μπει τέλος στον κύκλο βίας.

Το μέλλον της Ουκρανίας θα είναι γεμάτο προκλήσεις και θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα εφαρμοστεί η συμφωνία δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Η εφαρμογή (της συμφωνίας) αποτελεί πρόκληση και θα είναι κρίσιμης σημασίας», επεσήμανε στους δημοσιογράφους από το Λονδίνο. Η ίδια σημείωσε ότι επικοινώνησε με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και συμφώνησαν και οι δύο ότι η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει.

«Πρέπει να γίνουν εκλογές σε εύλογο χρονικό διάστημα, με την ορθή διαδικασία, και πρέπει να είναι ελεύθερες και δίκαιες», τόνισε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας.

Όταν ρωτήθηκε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα άρει τις κυρώσεις που επέβαλε χθες στην Ουκρανία μετά τη σύναψη της συμφωνίας, η Άστον απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις πληροφορίες που θα δώσουν στην ΕΕ οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που βρίσκονται στο Κίεβο. «Θα λάβουμε αποφάσεις βάσει των πληροφοριών που θα μας δώσουν», είπε χαρακτηριστικά η Άστον.

Στο μεταξύ ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «χαιρέτισε» τη συμφωνία στην Ουκρανία και κάλεσε να εφαρμοστεί «στο σύνολό της και στο βέλτιστο χρονικό διάστημα», σε ανακοίνωσή του από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Εξάλλου ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε τη συμφωνία «μια πραγματική ευκαιρία να τερματιστεί η αιματοχυσία».

«Χαίρομαι για τη σημερινή συμφωνία η οποία προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία να τερματιστεί η αιματοχυσία και να σταματήσει η βύθιση στον εφιάλτη για την Ουκρανία και τον λαό της», επεσήμανε ο Κάμερον.


σχετικα αρθρα