Οι ταϊλανδέζοι γεωργοί που δεν έχουν πληρωθεί βάσει του προγράμματος βοήθειας των ρυζοκαλλιεργητών ανέστειλαν την πορεία διαμαρτυρίας με τα τρακτέρ τους προς το κεντρικό αεροδρόμιο της Μπανγκόκ, αφού έλαβαν διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα ότι θα πληρωθούν.

Το πρόγραμμα βοήθειας προς τους ρυζοκαλλιεργητές, βάσει του οποίου η κυβέρνηση αγόρασε από τους αγρότες ρύζι ως και 50% πάνω από την τιμή της αγοράς, οδήγησε στη μεγάλη εκλογική νίκη της Γινγκλάκ το 2011.

Οι γεωργοί είχαν πει ότι ήθελαν να πραγματοποιήσουν μια συμβολική διαμαρτυρία και δεν σχεδίαζαν να κλείσουν το αεροδρόμιο.

Το πρώην μέλος του κοινοβουλίου Τσάντα Τάισετ, μιλώντας στους αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί στην επαρχία Αγιούταγια, δήλωσε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις για την πληρωμή τους.

«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πληρωμή την επόμενη εβδομάδα. Οι αγρότες θα επιστρέψουν τώρα και θα δουν αν η κυβέρνηση θα πληρώσει όπως έχει υποσχεθεί», δήλωσε ο Τάισετ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Αν δεν γίνει, θα επιστρέψουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που προσπαθούν να εκδιώξουν την κυβέρνηση, καθώς δεν σημειώνουν προόδους στο δρόμο, έβαλαν στο στόχαστρό τους εταιρείες που συνδέονται με την οικογένεια της Γινγκλάκ και χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για συσπειρώσουν τους οπαδούς τους σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι εκκλήσεις για κινητοποιήσεις και μποϊκοτάζ που διαδόθηκαν μέσω του Facebook και άλλων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης είχαν άμεσες και εντυπωσιακές επιπτώσεις αυτή την εβδομάδα: οι μετοχές μιας κατασκευαστικής εταιρείας που ανήκει στην οικογένεια Σιναουάτρα και μιας εταιρείας πώλησης κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ η οποία συνδέεται με την οικογένεια σημείωσαν πτώση κατά σχεδόν 10% μέσα σε τρεις ημέρες.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση αυτή την εβδομάδα, απαντώντας στην έκκληση του ηγέτη των αντικυβερνητικών διαδηλωτών Σουτέπ Ταουγκσουμπάν, εκατοντάδες άνθρωποι προκάλεσαν προβλήματα στη λειτουργία ενός κέντρου εξυπηρέτησης πελατών ενός ομίλου τηλεπικοινωνιών, τον οποίο είχε ιδρύσει ο αδελφός της Γινγκλάκ, ο Ταξίν Σιναουάτρα προτού ασχοληθεί με την πολιτική.

Το σύνθημα του Σουτέπ είναι: «Αν αγαπάς την πατρίδα σου, σταμάτα να χρησιμοποιείς προϊόντα Σιναουάτρα».

Από την άλλη, οπαδοί της Γινγκλάκ στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της Ταϊλάνδης σταμάτησαν να καταναλώνουν την μπύρα Singha όταν πέρυσι ο Τσιτπάς Μπιρομπάκντι, η οικογένεια του οποίου παρασκευάζει το συγκεκριμένο ποτό, εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ως σφοδρός επικριτής της πρωθυπουργού.