Ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, γνωστός ευρωσκεπτικιστής, κατηγόρησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επέδειξε «ανευθυνότητα» απέναντι στην Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε ότι αποτελεί «ψευδαίσθηση» η ελπίδα ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί μέσω της διενέργειας πρόωρων εκλογών.

«Εκ μέρους της Δύσης, πρόκειται για μία τεράστια ανευθυνότητα (...). Αναμοχλεύουν τις φιλοδοξίες και τις ψευδαισθήσεις των ακραίων στοιχείων της ουκρανικής Δύσης, για τα οποία υπάρχει πραγματικά επιλογή μεταξύ Ανατολής και Δύσης» δήλωσε ο Κλάους, ηλικίας 72 ετών, σε ανακοίνωσή του.

«Το να φέρνει κανείς την Ουκρανία ενώπιον της επιλογής "Ανατολή ή Δύση" ισοδυναμεί με την αποσύνθεσή της» εκτίμησε ο Κλάους, πρόεδρος της Τσεχίας από το 2003 έως το 2013, στο κείμενο αυτό που δόθηκε στην δημοσιότητα πριν από την υπογραφή στο Κίεβο της συμφωνίας αποκλιμάκωσης της κρίσης.

«Η ιδέα ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μέσω της διεξαγωγής νέων εκλογών δεν είναι παρά ψευδαίσθηση» υποστήριξε ο Κλάους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία είναι «σε μεγάλο βαθμό» ένα κράτος με «τεχνητό» χαρακτήρα, που περιλαμβάνει από τη μία πλευρά εδάφη που δεν είχαν προσαρτηθεί στην ΕΣΣΔ παρά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και από την άλλη πλευρά εδάφη που αντιπροσωπεύουν το «λίκνο του ρωσικού πολιτισμού» και αποτελούν την «εστία δεκάδων εκατομμυρίων Ρώσων».

Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι «η Δύση συνέβαλε να κλιμακωθεί μια κρίση που δεν επιθυμούσε στην πραγματικότητα και δεν ήταν έτοιμη να αναλάβει τις συνέπειες».