Αποζημίωση για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους κατά τα χρόνια φυλάκισής στο Γκουαντάναμο, οπότε και δεν τους ασκήθηκε δίωξη, ζητούν από δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών πέντε πρώην κρατούμενοι, που κατάγονται από την Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν και την Αλγερία.

Οι πέντε άνδρες κρατήθηκαν από δύο έως τέσσερα χρόνια, αρχικά στις φυλακές της Κανταχάρ ή του Μπάγκραμ, στο Αφγανιστάν, και κατόπιν μεταφέρθηκαν στο Γκουαντάναμο. Δε χαρακτηρίστηκαν ποτέ «μαχητές του εχθρού», όρος που επέτρεπε στις αμερικανικές Αρχές να κρατούν τους φυλακισμένους επ’ αόριστον δίχως απαγγελία κατηγοριών.

Τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι μεταξύ 2003-06 και τους επιτράπηκε να εγκατασταθούν στην Τουρκία ή την Αλβανία.

«Από την πρώτη επαφή τους με τους Αμερικανούς στρατιώτες και ανακριτές, οι κ.κ. Τσελίγκογκους, Σεν, Μερτ, Χάσαμ και Μουχάμαντ υπέστησαν σωματική, ψυχική και θρησκευτική κακοποίηση από τους στρατιωτικούς ή και από πολίτες που ήταν υπό τις διαταγές του υπουργείου Άμυνας», υποστήριξε ο δικηγόρος τους, Ράσελ Κόεν.

Υπέστησαν «κάθε είδους σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια, μια απάνθρωπη και υποτιμητική συμπεριφορά κατά την ανάκρισή τους», όπως στέρηση ύπνου, παρατεταμένη απομόνωση ή έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, εξηγεί στην προσφυγή που κατέθεσε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον. Μάλιστα τρεις από αυτούς, μολονότι υπήρχε δικαστική απόφαση που έκρινε ότι δεν είναι «μαχητές του εχθρού», έμειναν για άλλα δύο χρόνια στο Γκουαντάναμο όπου, μεταξύ άλλων τους κατάσχεσαν και τα Κοράνια τους.

«Οι ενέργειες αυτές καθοδηγούνταν από προσωπικό μίσος», υποστήριξε ο δικηγόρος που ζητά να αποζημιωθούν οι πελάτες του από την αμερικανική κυβέρνηση και ιδίως από τον πρώην υπουργό Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ.