Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, οι εν εξελίξει συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά και η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία ήταν τα κύρια θέματα που συζήτησαν την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες.

Για την Ουκρανία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να εφαρμοστεί άμεσα η συμφωνία που υπέγραψαν ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης για την έξοδο από την πολιτική κρίση και την οικονομική σταθεροποίηση της χώρας, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο σχετικές δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 «Αμφότεροι οι δύο αρχηγοί κατέληξαν ότι η συμφωνία που επετεύχθη σήμερα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, ότι είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές για κατάπαυση της βίας και ότι υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για μια ειρηνική έκβαση», δήλωσε μέσω τηλεδιάσκεψης ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Στο θέμα της Συρίας, οι δύο αρχηγοί μίλησαν σχετικά με τις συνομιλίες που διεξάγονται για την ανεύρεση μιας πολιτικής λύσης, καθώς και για την ανάγκη η συριακή κυβέρνηση «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για καταστροφή των χημικών όπλων της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

 Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, τόσο ο Ομπάμα όσο και ο Πούτιν εξέφρασαν τις ανησυχίες τους «για την ανθρωπιστική κρίση και την αναγκαιότητα μιας ισχυρής πρότασης επί του θέματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.