current views are: 2

22 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση07:42

«Έκπτωτος» και αμετακίνητος ο Γιανουκόβιτς, ελεύθερη και «ηγετική» η Τιμοσένκο (Βίντεο)

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Δεν παραιτείται ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς όπως διαμήνυσε σε διάγγελμά του μιλώντας για πραξικόπημα, ενώ το κοινοβούλιο τον κήρυξε έκπτωτο και προκήρυξε εκλογές για τις 25 Μαΐου. Απελευθερώθηκε η Γιούλια Τιμοσένκο η οποία δήλωσε ότι «πέφτει η δικτατορία» κάνοντας «προεδρική» εμφάνιση στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

Δημοσίευση 07:42’
αρθρο-newpost

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Δεν παραιτείται ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς όπως διαμήνυσε σε διάγγελμά του μιλώντας για πραξικόπημα, ενώ το κοινοβούλιο τον κήρυξε έκπτωτο και προκήρυξε εκλογές για τις 25 Μαΐου. Απελευθερώθηκε η Γιούλια Τιμοσένκο η οποία δήλωσε ότι «πέφτει η δικτατορία» κάνοντας «προεδρική» εμφάνιση στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Δεν παραιτείται ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς όπως διαμήνυσε σε διάγγελμά του μιλώντας για πραξικόπημα, ενώ το κοινοβούλιο τον κήρυξε έκπτωτο και προκήρυξε εκλογές για τις 25 Μαΐου. Απελευθερώθηκε η Γιούλια Τιμοσένκο η οποία δήλωσε ότι «πέφτει η δικτατορία» κάνοντας «προεδρική» εμφάνιση στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

Η Τιμοσένκο μετέβη στο Μαϊντάν, την πλατεία της Ανεξαρτησίας του Κιέβου, όπου αφού έτυχε θριαμβευτικής υποδοχής χαιρέτισε τους «ήρωες της Ουκρανίας». Η πρώην πρωθυπουργός, η οποία απελευθερώθηκε νωρίτερα, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μιλώντας στους διαδηλωτές από ένα αναπηρικό καροτσάκι, πρόσθεσε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έπρεπε να «εξαναγκαστεί να έλθει» στην πλατεία αυτή.

Η Ουκρανία «θα διαλυθεί χωρίς εσάς», είπε η Τιμοσένκο στους χιλιάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

«Η δικτατορία έπεσε» στην Ουκρανία, είπε πιο πριν στην πρώτη δήλωσή της μετά την απελευθέρωσή της, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κόμματός της. «Η δικτατορία έπεσε, όχι χάρη στους πολιτικούς και στους διπλωμάτες αλλά χάρη στον κόσμο που βγήκε στον δρόμο για να προστατεύσει την οικογένειά του και τη χώρα του», είπε.

«Η πατρίδα μας μπορεί ξανά από σήμερα να δει ήλιο και ουρανό, η δικτατορία τερματίστηκε», είπε η άλλοτε ηγέτιδα της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004 και πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, η οποία είχε καταδικαστεί για κατάχρηση εξουσίας.

Εκφράζοντας τη λύπη της για τους θανάτους των διαδηλωτών στις συγκρούσεις με την αστυνομία η Τιμοσένκο πρόσθεσε πως πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί πως «ούτε μια ρανίδα αίματος δεν χύθηκε μάταια».

«Δεν παραιτούμαι»

Ο Γιανουκόβιτς διέψευσε εμφατικά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για παραίτηση. «Τα γεγονότα τα οποία παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται όλοι εμείς στην χώρα και ολόκληρη η υφήλιος αποτελούν παράδειγμα ενός πραξικοπήματος» δήλωσε ο ίδιος.
«Αυτό που όλοι μας παρακολουθούμε σήμερα είναι ένας βανδαλισμός, ένα έγκλημα, ένα πραξικόπημα» είπε.

«Δεν προτίθεμαι να υποβάλλω την παραίτησή μου. Είμαι ένας πρόεδρος που εκλέχθηκε με νόμιμες διαδικασίες. Δε σκοπεύω να εγκαταλείψω την χώρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Συνέκρινε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία με εκείνη της Γερμανίας του 1930, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία.

Ανέφερε ότι οι αποφάσεις του κοινοβουλίου της Ουκρανίας δεν έχουν καμία νομιμότητα και τόνισε ότι δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία με τους μαφιόζους που «τρομοκρατούν» την χώρα.

Κατήγγειλε επίσης ότι το αυτοκίνητό του δέχθηκε πυροβολισμούς στο Κίεβο. «Όμως εγώ δεν φοβάμαι» προσέθεσε ο ίδιος μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Χάρκοβο, στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Ουκρανίας, πάντως, φέρεται ότι δήλωσε πως ο Γιανουκόβιτς αποπειράθηκε να επιβιβαστεί σε ένα αεροσκάφος με προορισμό τη Ρωσία, αλλά εμποδίστηκε να το πράξει και βρίσκεται τώρα στην περιοχή Ντόνετσκ.

«Προσπάθησε να επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο για τη Ρωσία αλλά στελέχη της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων τον σταμάτησαν», φέρεται να δήλωσε ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, αντίπαλος του Γιανουκόβιτς, στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

To κοινοβούλιο τον κήρυξε έκπτωτο – Εκλογές 25 Μαΐου

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας κήρυξε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς συνταγματικά ανίκανο να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και όρισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για την 25η Μάιου.

Την πρόταση δυσπιστίας υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι, άρχισαν να χειροκροτούν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους.

Το κοινοβούλιο διόρισε τον βουλευτή της αντιπολίτευσης, Αρσέν Αβάκοφ, στην θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών της χώρας μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Αβάκοφ, στενός συνεργάτης της Τιμοσένκο, εξελέγη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου με 275 ψήφους υπέρ σε ένα σύνολο 324 βουλευτών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και συνεργάτης του Γιακουκόβιτς, ο Βολίντιμιρ Ρίμπακ, υπέβαλε το πρωί την παραίτησή του. «Παραιτήθηκε για λόγους υγείας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Ρουσλάν Κοσουλίνσκι.

Την ίδια ώρα εγκατέλειπαν το Κόμμα των Περιφερειών, του Γιανουκόβιτς, περί τους 40 βουλευτές.

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής τεσσάρων υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του επικεφαλής των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών Μπερκούτ, εμφανίστηκαν ενώπιον της Βουλής νωρίτερα σήμερα και διακήρυξαν ότι δεν θα λάβουν μέρος σε μια σύγκρουση με το λαό της χώρας.

Οι αξιωματούχοι ήταν οι επικεφαλής των αλεξιπτωτιστών, της Μπερκούτ, της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων Άλφα και της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού.

Επικρότησαν ΗΠΑ – Ε.Ε. την απελευθέρωση Τιμοσένκο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε την απελευθέρωση της Τιμοσένκο και απηύθυνε μια έκκληση η δικαιοσύνη στην Ουκρανία να γίνει ανεξάρτητη.

«Χαιρετίζω την απελευθέρωση της Τιμοσένκο. Μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι θεμελιώδους σημασίας για μια δημοκρατική Ουκρανία», ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Μπαρόζο.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέφρασε πείσης την ικανοποίησή της για την απελευθέρωση και δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και με διεθνείς οργανισμούς για να υποστηρίξει μια «ενωμένη και δημοκρατική» Ουκρανία.

«Έχουμε ταχθεί με συνέπεια υπέρ της αποκλιμάκωσης της βίας, της συνταγματικής αναθεώρησης, μιας κυβέρνησης συνασπισμού και πρόωρων εκλογών, και οι σημερινές εξελίξεις μας φέρνουν πιο κοντά στον στόχο αυτό», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Επαφίεται στους Ουκρανούς να «καθορίσουν το μέλλον τους», πρόσθεσε η αμερικανική προεδρία στην ανακοίνωσή της, χαιρετίζοντας παράλληλα τον «εποικοδομητικό ρόλο» που διαδραμάτισε η Ράντα, η ουκρανική βουλή, και «καλώντας να σχηματιστεί γρήγορα μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ευρεία και αποτελούμενη από τεχνοκράτες».

Ρωσικά «πυρά» κατά αντιπολίτευσης και ευρωπαίων ΥΠΕΞ

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε τη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και προειδοποίησε εναντίον οποιασσδήποτε απειλής για την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. 

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Λουκίν, διπλωματικός απεσταλμένος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος συμμετείχε στις προσπάθειες διαμεσολάβησης επέκρινε τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών οι οποίοι συνέβαλαν στη σύναψη μιας συμφωνίας για τη διευθέτηση της κρίσης.

Σταϊνμάγερ: Προασπίστε την εθνική ενότητα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές στην Ουκρανία να ενεργήσουν προς το συμφέρον της εθνικής ενότητας της χώρας.

«Καλώ εκείνους που έχουν ευθύνη να εμποδίσουν την κλιμάκωση και να διατηρήσουν μια αίσθηση του μέτρου. Η διατήρηση καναλιών επικοινωνίας και η πρόθεση να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός δοθεισών της κατάστασης και των διαφορών των περιοχών έχουν μεγαλύτερη σημασία από ποτέ», επισήμανε ο Σταϊνμάγερ σε μια ανακοίνωσή του.

«Η βάση όλων των πολιτικών αποφάσεων πρέπει να είναι η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ενότητας της Ουκρανίας. Η Ουκρανία χρειάζεται μια λειτουργούσα μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να αποκαταστήσει την τάξη σε όλη τη χώρα το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας.

Ο Σταϊνμάγερ ανέφερε ακόμη ότι η πολιτική συμφωνία που υπέγραψαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, για την επίτευξης της οποίας διαμεσολάβησαν ο ίδιος, ο Πολωνός και ο Γάλλος ΥΠΕΞ, προσφέρει έναν σαφή οδικό χάρτη, που έγινε αποδεκτός κι από τις δύο πλευρές.


σχετικα αρθρα