Δεκαέξι υπουργοί, εκ των οποίων οκτώ είναι γυναίκες. Ο Ιταλός πρωθυπουργός και οι υπουργοί του ορκίσθηκαν ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, επαναλαμβάνοντας: «ορκίζομαι ότι θα υπηρετήσω την αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σεβαστώ με εντιμότητα το Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα ασκήσω τα καθήκοντά μου αποκλειστικά και μόνο προς το συμφέρον του έθνους».

Την τελετή ορκωμοσίας παρακολούθησαν και η σύζυγος του Ματέο Ρέντσι, Ανιέζε, μαζί με τα τρία παιδιά του νέου Ιταλού πρωθυπουργού.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι τόσο ο πρώην υπουργός Άμυνας, ο κεντρώος Μάριο Μάουρο, όσο και η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέττα, Έμμα Μπονίνο, εξέφρασαν την έντονη απογοήτευσή τους, για το ότι, τελικά, δε συμπεριλήφθηκαν στην νέα κυβερνητική ομάδα.

Το μικρό κόμμα των ριζοσπαστών, μάλιστα, πρόκειται να οργανώσει στην Ρώμη, σήμερα το απόγευμα, διαδήλωση διαμαρτυρίας για την αντικατάσταση της Μπονίνο από την Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι δυο νεότερες υπουργοί της κυβέρνησης Ρέντσι είναι η Μαρία Έλενα Μπόσκι, υπουργός αρμόδια για τις Μεταρρυθμίσεις και η Μαριάννα Μαντία, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης. Είναι και οι δυο τριάντα δυο ετών.

Το μεγάλο στοίχημα του Ρέντσι, τονίζουν οι περισσότεροι σχολιαστές, είναι να καταφέρει να αποδείξει ότι, εκτός από την ηλικιακή παράμετρο, θα καταφέρει να πετύχει μια ουσιαστική ανανέωση και στην καθημερινή δράση της κυβέρνησης, αρχίζοντας από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της ολοένα και αυξανόμενης ανεργίας των νέων.