ΔΙΕΘΝΗ

Η Νέα Εποχή στην Ουκρανία - Ξαναβρίσκει τους ρυθμούς του το Κίεβο

Δημοσίευση 23 Φεβρουαρίου 2014, 14:44 / Ανανεώθηκε 23 Φεβρουαρίου 2014, 14:18
Η Νέα Εποχή στην Ουκρανία - Ξαναβρίσκει τους ρυθμούς του το Κίεβο
Facebook Twitter Whatsapp

Μια νέα εποχή αρχίζει σήμερα στην Ουκρανία μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις του Σαββάτου που σημαδεύτηκε από την ντε φάκτο αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβτις και την απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο.

Μια νέα εποχή αρχίζει σήμερα στην Ουκρανία μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις του Σαββάτου που σημαδεύτηκε από την ντε φάκτο αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβτις και την απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο.

Σήμερα το πρωί, το κέντρο του Κιέβου, που έως χθες είχε μεταμορφωθεί σε εμπόλεμη ζώνη ύστερα από τρεις μήνες οξείας πολιτικής κρίσης, έδειχνε να ανακτά τους κανονικούς του ρυθμούς, ενώ παραμένει ακόμη άγνωστο που βρίσκεται ο αποπεμφθείς πρόεδρος.

Στη Μαϊντάν, την εμβληματική πλατεία Ανεξαρτησίας, ήταν διάχυτη η αίσθηση της αποκλιμάκωσης της έντασης και της περισυλλογής. Νωρίς το πρωί εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί πλατεία τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. Άλλοι περιφέρονταν, με λουλούδια στα χέρια ή φωτογράφιζαν τα οδοφράγματα και τους κρανοφόρους διαδηλωτές που έπιναν τσάι γύρω από τα μαγκάλια.

Δίπλα τα καταστήματα, που παρέμεναν κλειστά τις τελευταίες ημέρες, άνοιξαν ξανά σήμερα.

Οι συγκρούσεις προκάλεσαν τον θάνατο 82 ανθρώπων αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με έναν τελευταίο επίσημο απολογισμό --ένα πρωτοφανές επίπεδο βίας σε αυτή τη νέα χώρα, πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Παρότι η ακραία ένταση των τελευταίων ημερών καταλάγιασε, οι ανησυχίες για την τύχη της χώρας αυτής των 46 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένουν μεγάλες, καθώς δείχνει ταυτόχρονα βαθιά διχασμένη και στα πρόθυρα της πτώχευσης.

Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε σαφώς τους φόβους της μήπως η κρίση μεγαλώσει περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στη ρωσόφωνη και ρωσόφιλη Ανατολή που αποτελεί την πλειοψηφία και την ουκρανόφωνη και εθνικιστική Δύση.

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε σήμερα έκκληση για σεβασμό της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της ασφάλειας των συνόρων της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της χώρας αυτής.

«Απευθύνουμε έκκληση όλες οι αλλαγές να λάβουν χώρα σεβόμενες την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια των ουκρανικών συνόρων. Ελπίζουμε η διαδικασία των αλλαγών να πραγματοποιηθεί σε πνεύμα συμβιβασμού, χωρίς προσφυγή στη βία και τη μη τήρηση του νόμου», αναφέρει το υπουργείο τονίζοντας την υποστήριξή του στις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Ουκρανίας και εκφράζοντας ικανοποίηση για την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμόσενκο.

«Η Πολωνία στηρίζει τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Ουκρανίας και την οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου στον Δνείπερο. Ελπίζουμε στον εκδημοκρατισμό, την έναρξη μεταρρυθμίσεων, την αναγέννηση της πολιτικής ζωής σύμφωνα με τις προσδοκίες της ουκρανικής κοινωνίας».

Η ανακοίνωση του υπουργείου αποτελεί συνέχεια της δήλωσης του πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τασκ που τόνισε χθες βράδυ ότι υπάρχουν δυνάμεις που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, χωρίς να διευκρινίζει ποιες είναι αυτές.

Το θέμα της Ουκρανίας συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στη σύνοδο της G20 στο Σίδνεϊ: "Πολλές χώρες συμφώνησαν να προσφέρουν την στήριξή τους" στη χώρα, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Στο Ισραήλ, το Εβραϊκό Πρακτορείο ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε οικονομική βοήθεια για την προστασία της ουκρανικής εβραϊκής κοινότητας. "Στείλαμε μια πρώτη βοήθεια μετά το αίτημα των επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Ουκρανίας για την αγορά συστημάτων παρακολούθησης και προστασίας εβραϊκών εγκαταστάσεων όπως σχολεία, συναγωγές, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Αβι Μάγιερ χωρίς να αναφέρει το ύψος της βοήθειας.

Σύμφωνα με το Εβραϊκό Πρακτορείο, η εβραϊκή κοινότητα στην Ουκρανία αριθμεί 200.000 μέλη, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία ζουν στο Κίεβο. Σχεδόν 330.000 Ουκρανοί εβραίοι εγκαταστάθηκαν στο Ισραήλ μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.