Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησης του.

"Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε σήμερα την απόφαση να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της δημοκρατίας", τόνισε ο Μπεμπλάουι σε συνέντευξη Τύπου, χωρίς να δώσει καμιά διευκρίνιση για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Η απόφαση λήφθηκε σε 15λεπτη συνεδρίαση του μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υπουργού Άμυνας και αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Ο στρατάρχης Σίσι αναμένεται να διεκδικήσει την προεδρία της Αιγύπτου στις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν μέχρι τα μέσα του ερχόμενου Απριλίου. Για να διεκδικήσει την προεδρία ο Σίσι όφειλε να παραιτηθεί από το υπουργείο Άμυνας και την ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων.

Από την πλευρά του, ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ ζήτησε από τον απερχόμενο πρωθυπουργό να διαχειριστεί τις υποθέσεις της κυβέρνησης ως το διορισμό νέου πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα της αιγυπτιακής εφημερίδας αλ Αχράμ.

"Η κυβέρνηση έκανε κάθε προσπάθεια να βγει η Αίγυπτος από τη στενωπό όσον αφορά την ασφάλεια, τις οικονομικές πιέσεις και την πολιτική αναταραχή", είπε ο Μπεμπλάουι σε δηλώσεις του οι οποίες μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση.

"Η παραίτηση της κυβέρνησης ήταν ένα απαραίτητο βήμα πριν από την ανακοίνωση του Σίσι ότι θα διεκδικήσει την προεδρία", δήλωσε αιγύπτιος αξιωματούχος, σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση παραιτήθηκε γιατί ο Σίσι δεν ήθελε να φανεί ότι ενεργεί μόνος.