Η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών η οποία είναι αρμόδια για το εξωτερικό αναφέρει ότι η «τρομοκρατική απειλή» κατά της Νορβηγίας θα αυξηθεί φέτος εξαιτίας της συριακής κρίσης, καθώς δεκάδες πολίτες της σκανδιναβικής αυτής χώρας πολεμούν ή πολέμησαν εκεί.

Τουλάχιστον 40 με 50 πρόσωπα με σχέσεις με τη Νορβηγία μετείχαν ή μετέχουν στις μάχες εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουν εξοικειωμένοι με τις ριζοσπαστικές οργανώσεις, αναφέρει η υπηρεσία στην ετήσια έκθεσή της για την αξιολόγηση των απειλών.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η απειλή αυτή είναι ήδη μεγάλη και ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2014», δήλωσε ο στρατηγός Κελ Γκραντχάγκεν, ο επικεφαλής της E-tjeneste, σημειώνοντας ότι αυτοί οι «τζιχαντιστές» δραστηριοποιούνται συχνά στις πλέον ριζοσπαστικές ισλαμικές οργανώσεις, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε και το Μέτωπο αλ Νόσρα.

Για την Ευρώπη στο σύνολό της, ο αριθμός των νεοσύλλεκτων ανταρτών που εμπλέκονται στη συριακή σύγκρουση εκτιμάται σε 2.000, ανακοίνωσε ο νορβηγός αξιωματικός χωρίς να διευκρινίσει από πού διαμόρφωσε την εκτίμηση αυτή.

Σήμερα επίσης, η νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang γράφει ότι περίπου 10 γυναίκες είχαν αναχωρήσει από τη Νορβηγία τους τελευταίους 18 μήνες για να βοηθήσουν στην εξέγερση στη Συρία.

Στα τέλη του 2013, η τύχη δύο νορβηγίδων εφήβων που έφυγαν κρυφά για τη Συρία προκειμένου να λάβουν μέρος στον ισλαμικό ιερό πόλεμο (τζιχάντ) θορύβησε ιδιαίτερα στη νορβηγική κοινή γνώμη. Οι δύο αδελφές, σομαλικής καταγωγής, ηλικίας τότε 16 και 19 ετών αντίστοιχα, βρέθηκαν τελικά σώες από τον πατέρα τους ύστερα από πολλές εβδομάδες.