Οι εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου στη βόρεια Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα διεξήχθησαν ομαλά και χωρίς κανένα επεισόδιο, σύμφωνα με την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) και την αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η εκτελούσα χρέη επικεφαλής της Eulex, Ζόελ Βάχτερ εξήρε τον επαγγελματισμό της αστυνομίας του Κοσόβου και τόνισε ότι ο συντονισμός μεταξύ Eulex, της αστυνομίας του Κοσόβου της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR) και του ΟΑΣΕ ήταν και πάλι εξαιρετικός.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, στις εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου της βόρειας Μιτρόβιτσα, που διεξήχθησαν την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, η αστυνομία του Κοσόβου, η Eulex και η KFOR άσκησαν τα καθήκοντά τους με επαγγελματισμό και συνέβαλαν σε ασφαλές περιβάλλον στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, είπε η κ. Βάχτερ.

Ικανοποίηση για την εκλογική διαδικασία εξέφρασε και ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κόσοβο, Ζαν Κλοντ Σλουμπερζέ, εκτιμώντας ότι τα μέλη της εκλογικής επιτροπής επιτέλεσαν το έργο τους με επαγγελματισμό και ότι 100 μέλη του ΟΑΣΕ πρόσφεραν την αναγκαία τεχνική υποστήριξη.

Επίσης, οι δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας του Κοσόβου, της Eulex και της KFOR εκπλήρωσαν την αποστολή τους και εξασφάλισαν ένα σίγουρο περιβάλλον για τις εκλογές, υπογράμμισε.

Οι ψηφοφόροι είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν σε 33 εκλογικά τμήματα σε επτά εκλογικά κέντρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΣΕ, στην οποία τονίζεται ότι η καταμέτρηση ψήφων έγινε από τις εφορευτικές επιτροπές επί τόπου και ότι το εκλογικό υλικό στη συνέχεια μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών των δήμων παραδόθηκε στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Ο ΟΑΣΕ διευκόλυνε τη διαδικασία των δημοτικών εκλογών στο βόρειο Κόσοβο, όπως προβλέπει η συμφωνία Βελιγραδίου Πρίστινας.

Στις χθεσινές επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου στη βόρεια Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα νικητής αναδείχθηκε ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας πολιτών «Σρπσκα» Γκόραν Ράκιτς.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο κ. Ράκιτς, ο οποίος είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης της Σερβίας, έλαβε 2.707 ψήφους και οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι έλαβαν συνολικά 2.435 ψήφους. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές είχαν 28.429 ψηφοφόροι.

Οι κάτοικοι της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα για τέταρτη φορά σε λιγότερο από τέσσερις μήνες κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες για την εκλογή δημάρχου.