Δύο φρουροί σκοτώθηκαν και περισσότεροι από δέκα άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας έξω από το προξενείο του Ιράν στην πόλη Πεσάβαρ του βορειοδυτικού Πακιστάν, όπως ανέφεραν οι τοπικές αστυνομικές αρχές.

Η επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Γιουνιβέρσιτι Τάουν όπου φιλοξενούνται πολλές διπλωματικές αποστολές και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας. Ένας άνδρας πλησίασε με τα πόδια μέχρι το φυλάκιο, έξω από την ξένη αποστολή, αφού στάθμευσε το αυτοκίνητό του σε κοντινή απόσταση. Ανατινάχτηκε όταν τον σταμάτησαν οι φύλακες», είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας.

Από τους δέκα τραυματίες, οι μισοί νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Μαστ Γκουλ, ου είναι γνωστή στο Πακιστάν γιατί παλαιότερα μαχόταν εναντίον της Ινδίας στο Κασμίρ. Η ομάδα αυτή διατηρεί δεσμούς με τους Ταλιμπάν του Πακιστάν. Όπως είπε ένας εκπρόσωπος της Μαστ Γκουλ, στόχος ήταν »το ιρανικό προξενείο και οι Ιρανοί που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο».

Η οργάνωση προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις της εναντίον ιρανικών στόχων αλλά και εναντίον των σιιτών γενικότερα.

Οι ριζοσπάστες σουνίτες συχνά βάζουν στο στόχαστρο σιιτικά τεμένη στο Πακιστάν, καθώς χαρακτηρίζουν τους σιίτες «άπιστους» που πρέπει να εξοντωθούν. Δεν είναι σπάνιες επίσης οι επιθέσεις εναντίον σιιτών προσκυνητών.