Ο εισαγγελέας Αντνάν Τσιμέν, τον οποίο κατηγόρησαν δύο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ότι διέταξε τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διέψευσε σήμερα με τον εντονότερο τρόπο τα δημοσιεύματα αυτά.

"Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Δεν διατάχθηκε καμία παράνομη ενέργεια", τόνισε ο Τσιμέν μιλώντας στην εφημερίδα Μιλιέτ.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Γενί Σαφάκ και Σταρ, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και άλλων προσώπων υποκλέπτονταν κατ' εντολή αστυνομικών και δικαστών προσκείμενων στην αδελφότητα του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο έχει κατηγορήσει ο Ερντογάν για το πρωτοφανές πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο που συγκλονίζει τους τελευταίους μήνες την κυβέρνησή του.

Η ύπαρξη του δικτύου των παρακολουθήσεων αποκαλύφθηκε από τους εισαγγελείς που διορίστηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση, μετά το άνευ προηγουμένου κύμα απομακρύνσεων και απολύσεων στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές.

Στόχος παρακολουθήσεων είχε γίνει ακόμη και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών (MİT) και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Χακάν Φιντάν.

Ο Ερντογάν, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) τόνισε ότι οι αποκαλύψεις αυτές "δείχνουν πόσο είναι απαραίτητος ο νόμος για τη MİT", αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που συζητείται αυτήν την περίοδο στο κοινοβούλιο και έχει ως στόχο την ενίσχυση των εξουσιών των μυστικών υπηρεσιών.

Ένας από τους αντιπροέδρους του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ο Φαρούκ Λόγογλου που επίσης φέρεται ότι ήταν στόχος παρακολουθήσεων, είπε από την πλευρά του ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες καταδεικνύουν την πρόθεση του Ερντογάν "να συντηρήσει τη ρητορική του παράλληλου κράτους που χρησιμοποιεί κατά του κινήματος του Γκιουλέν".