Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε σήμερα το λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να παραιτηθεί για χάρη της χώρας του, μετέδωσε το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή. Νέα "καρφιά" προς τους δυτικούς συμμάχους.

Είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία η κατάσταση στη Λιβύη να τερματιστεί σύντομα και να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία. Αυτοί που κυβερνούν τη Λιβύη πρέπει να παραιτηθούν αμέσως ώστε να αποτρέψουν η χώρα να λεηλατηθεί από άλλους", είπε ο Γκιουλ, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Καντάφι.

Η δήλωση του Γκιουλ είναι το ισχυρότερο τέτοιο μήνυμα που έχει στείλει η Άγκυρα όσον αφορά την κρίση στη Λιβύη. Η Τουρκία ως σήμερα καλούσε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε επίσης ότι εάν ο Λίβυος ηγέτης δεν παραιτηθεί, η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μοίρα παρόμοια με εκείνη του Ιράκ, υπονοώντας την ξένη κατοχή.

"Θυμηθείτε τη συμπεριφορά του πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσέιν και τι συνέβη του Ιράκ. Αυτό μπορεί με κάποιο τρόπο να επαναληφθεί στη Λιβύη".

Ο Γκιουλ πρόσθεσε ότι βασικός στόχος της πολιτικής της Τουρκίας έναντι των χωρών της Βόρειας Αφρικής είναι να υποστηρίξει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών.

Νέα "καρφιά" προς τους δυτικούς συμμάχους

Ο τούρκος πρόεδρος παράλληλα κατηγόρησε σήμερα για "οπορτουνισμό" ορισμένες από τις χώρες που συμμετέχουν στη διεθνή επέμβαση, τονίζοντας ότι η στάση τους προκαλεί υποψίες όσον αφορά τις πραγματικές τους φιλοδοξίες.

"Δυστυχώς, είναι φανερό ότι ορισμένες χώρες ρέπουν προς τον οπορτουνισμό", δήλωσε ο Γκιουλ στους δημοσιογράφους χωρίς να κατονομάσει κάποιες χώρες.

"Ακόμα και χώρες που ως χθες ήταν πολύ κοντά στις δικτατορίες αυτές, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των λαών τους, ενεργούν σήμερα με υπερβολικό τρόπο", τόνισε.

Η Γαλλία και η Ιταλία κυρίως, οι οποίες συμμετέχουν στο διεθνή συνασπισμό κατά του Μουάμαρ Καντάφι είχαν ενισχύσει τα τελευταία χρόνια τις σχέσεις τους με τον λίβυο ηγέτη, συσφίγγοντας τις σχέσεις μαζί του και υπογράφοντας με τη Λιβύη επικερδή συμβόλαια.

Σύμφωνα με τον Γκιουλ, η στάση ορισμένων χωρών προκαλεί ερωτηματικά για τις φιλοδοξίες τους στη Λιβύη, χώρα πλούσια σε πετρέλαιο. "Οι ενέργειές τους προκαλούν υποψίες για τις πραγματικές τους προθέσεις", υπογράμμισε ο τούρκος πρόεδρος.

"Μάς είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί η Γαλλία μπαίνει τόσο μπροστά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης", δήλωσε ο τούρκος υπουργός Αμυνας Βετσντί Γκιονούλ.