Η ισραηλινή αστυνομία εισέβαλε σήμερα το πρωί στην Πλατεία των Τζαμιών, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, για να διαλύσει παλαιστίνιους διαδηλωτές, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

"Οι δυνάμεις μας εισέβαλαν στο σημείο αυτό και έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ύστερα από τις πέτρες που έριξαν Παλαιστίνιοι εναντίον επισκεπτών", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι επικρατεί "μεγάλη ένταση" πριν από την προγραμματισμένη συζήτηση απόψε στο ισραηλινό κοινοβούλιο για ένα σχέδιο προσάρτησης της Πλατείας των Τζαμιών (το Όρος του Ναού, όπως την ονομάζουν οι εβραίοι).

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πέτρες ενώ τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν. "Οι δυνάμεις της τάξης παραμένουν στο Όρος του Ναού και οι επισκέψεις συνεχίζονται". Οι δυνάμεις είναι "έτοιμες να αντιμετωπίσουν" κάθε νέα διαδήλωση σήμερα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει ένα σχέδιο νόμου που θα εισηγηθεί ο βουλευτής Μοσέ Φεϊγκλιν, μέλος της πιο ριζοσπαστικής τάσης του Λικούντ, του κόμματος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, το οποίο προβλέπει "την εφαρμογή της ισραηλινής κυριαρχίας" στην Πλατεία των Τζαμιών, τον τρίτο ιερό τόπο του Ισλάμ. Δεν έχει προγραμματιστεί ψηφοφορία στο τέλος της συζήτησης.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι εντελώς αντίθετος με την πρωτοβουλία αυτή που δεν έχει, σύμφωνα με τους σχολιαστές, καμιά πιθανότητα να λάβει επαρκή υποστήριξη.

Η Πλατεία των Τζαμιών για τους μουσουλμάνους και το Όρος του Ναού για τους εβραίους είναι ένας ιερός τόπος για το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό και πηγή έντασης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.