Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να διεξαγάγει σειρά ψηφοφοριών στο πλαίσιο δημοτικών εκλογών αυτόν τον μήνα, στην πρώτη πολιτική υποχώρηση στην οποία προχωρεί το Ριαντ μετά το κύμα των κινημάτων διαμαρτυρίας που συγκλονίζουν την περιοχή της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του υπουργείου Δημοτικών και Αγροτικών Υποθέσεων.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται εάν στις ψηφοφορίες αυτές θα λάβουν μέρος οι γυναίκες, ούτε δίνονται άλλες πληροφορίες για το θέμα.

"Η πρώτη φάση των εκλογών θα αρχίσει το Σάββατο, 19 Μαΐου" αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η ημερομηνία, που αναφέρεται στο ισλαμικό ημερολόγιο, πρέπει να αντιστοιχεί στις 23 Απριλίου.

Στη Σαουδική Αραβία διεξήχθησαν εκλογές για την ανανέωση του ημίσεος των εδρών των δημοτικών συμβουλίων, για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια. Η ψηφοφορία διεξήχθη τότε σε πολλά στάδια και οι γυναίκες δεν συμμετείχαν ούτε ως υποψήφιες, ούτε ως ψηφοφόροι.

Ένας δεύτερος γύρος επρόκειτο να διεξαχθεί στο 2009, αλλά η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσουν για δύο χρόνια.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την επέκταση των ταραχών, που οδήγησαν στην πτώση των προέδρων της Αιγύπτου και της Τυνησίας και έχουν επεκταθεί στις γειτονικές χώρες της Σαουδικής Αραβίας, την Υεμένη, το Μπαχρέιν και το Ομάν.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την χρηματοδότηση με 93 δισεκατομμύρια δολάρια ενός πακέτου κοινωνικών παροχών, καθώς και μίας σειράς θεσμών που στηρίζουν το καθεστώς, όπως οι δυνάμεις ασφαλείας και θρησκευτικοί θεσμοί. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει πολιτικές υποχωρήσεις, εκτός από τη δημιουργία νέος νέου σώματος για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σιίτες οργάνωσαν διαδηλώσεις στην Ανατολική Επαρχία, όπου βρίσκονται οι περισσότερες πετρελαιοπηγές της Σαουδικής Αραβίας, αλλά μικρός αριθμός σουνιτών ανταποκρίθηκε στις προσκλήσεις μέσω του Facebook για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις 11 Μαρτίου.

Οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι οι σαουδαραβικές αρχές συνέλαβαν 100 σιίτες διαδηλωτές την περασμένη εβδομάδα στο ανατολικό τμήμα της χώρας που ζητούσαν την απελευθέρωση κρατουμένων και την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας από το Μπαχρέιν.

"Κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων την περασμένη εβδομάδα στην Ανατολική Επαρχία, στις σιιτικές περιοχές Σάφουα, Κατίφ και στην Αλχάσα συνελήφθησαν 100 διαδηλωτές", σύμφωνα με ανακοίνωση της Human Rights First Society, η οποία καταγγέλλει σωματικούς και ψυχολογικούς βασανισμούς των συλληφθέντων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Μανσούρ αλ-Τούρκι απέφυγε να σχολιάσει τις καταγγελίες.

Οποιος διαπράττει βίαιες πράξεις που διώκονται σύμφωνα με τους νόμους της Σαουδικής Αραβίας θα συλλαμβάνεται και οποιοσδήποτε αποδειχθεί ότι ενέχεται σε εκκλήσεις για διαδηλώσεις θα συλλαμβάνεται και θα παραπέμπεται στο δικαστήριο", είπε.

Η σιιτική μειονότητα της Σαουδικής Αραβίας διαμαρτύρεται για την εφαρμογή διακρίσεων εναντίον των μελών της, τα οποία δεν έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα και στερούνται των προνομίων που απολαμβάνουν οι άλλοι πολίτες.