Η ουκρανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Naftogaz μείωσε από χθες 24 Φεβρουαρίου τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom στα 28 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, από 147 εκατομμύρια κ.μ. που εισήγαγε προηγουμένως, δήλωσαν δύο πηγές της ρωσικής βιομηχανίας.

Οι δύο πηγές διευκρίνισαν ότι η μείωση των εισαγωγών από τη Naftogaz ξεκίνησε σταδιακά από την 1η Φεβρουαρίου.

Η κρίση στην Ουκρανία, η οποία κατέληξε στην ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την ανάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση, τροφοδότησε την ανησυχία μήπως η Μόσχα χρησιμοποιήσει τη διέλευση του φυσικού αερίου και τις τιμές ως μοχλό πίεσης προς τη γείτονά του.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ άφησε χθες να εννοηθεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες μειώθηκαν στο πλαίσιο συμφωνίας τον Δεκέμβριο, είναι πιθανόν να αυξηθούν.

Η Ουκρανία καταναλώνει περί τα 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και περισσότερο από το ήμισυ εισάγεται από τη Ρωσία.

Η Gazprom εξήγαγε 161,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον περασμένο χρόνο.

Εκπρόσωπος της Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει τον όγκο των εισαγωγών της Naftogaz, όμως διαβεβαίωσε ότι η διέλευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δεν έχει επηρεασθεί.

Τον Δεκέμβριο, η Ρωσία συμφώνησε να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου για το Κίεβο στα 268,50 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα, μία μείωση της τιμής κατά το ένα τρίτο από 400 δολάρια που πλήρωνε η Ουκρανία από το 2009. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου επανεξετάζονται κάθε τρίμηνο.

Ο προσωρινός υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Έντουαρντ Σταβίτσκι δήλωσε χθες ότι το Κίεβο κατέβαλε μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 1,68 δισεκατομμύρια δολάρια του χρέους της για το φυσικό αέριο στη Ρωσία που ανέρχεται σε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2013 και 2014.

Η τελευταία διένεξη ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία για τις τιμές του φυσικού αερίου το 2009 είχε προκαλέσει ελλείψεις στην Ευρώπη.