Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Αιγύπτου Ιμπραχίμ Μάχλαμπ δήλωσε σήμερα ότι προτεραιότητά του θα είναι να αποκαταστήσει την ασφάλεια στη χώρα και να δώσει μια νέα ώθηση στον οδικό χάρτη για την πολιτική μετάβαση.

«Θα εργαστούμε για να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και να συντρίψουμε την τρομοκρατία», είπε ο Μάχλαμπ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο. «Κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι ο οδικός χάρτης», τόνισε.

Ο μεταβατικός πρόεδρος Άντλι Μανσούρ έδωσε στον Μάχλαμπ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μία ημέρα αφότου ο απερχόμενος πρωθυπουργός Χάζεμ Μπεμπλάουι υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο Μάχλαμπ, που ήταν υπουργός Οικισμού στην κυβέρνηση του Μπεμπλάουι, είπε ότι ελπίζει να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση μέσα σε διάστημα 3-4 ημερών. «Ο πρόεδρος (Μανσούρ) τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί σύντομα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε μια ώρα», είπε προσθέτοντας ότι οι υπουργοί του θα είναι «αγωνιστές».

Επιθυμία των αρχών είναι να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και των τουριστών καθώς οι τομείς αυτοί έχουν πληγεί από τη βία και τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, τον περασμένο Ιούλιο. Οι αντάρτες βάζουν στο στόχαστρο τις δυνάμεις ασφαλείας, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Νότιο Σινά από βομβιστική επίθεση σε τουριστικό λεωφορείο. Την ευθύνη για πολλές από τις επιθέσεις έχουν αναλάβει ισλαμιστές εξτρεμιστές που έχουν τη βάση τους στο Σινά.

Ο Μάχλαμπ υποσχέθηκε να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες και το βιοτικό επίπεδο των Αιγυπτίων και είπε ότι θα ξεκινήσει διάλογο με τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στις πρόσφατες απεργίες με μισθολογικά αιτήματα. Άσκησε όμως κριτική στα «παράλογα αιτήματα» που, όπως είπε, θα μπορούσαν «να καταστρέψουν τη χώρα».

«Βασιζόμαστε στον πατριωτισμό των Αιγύπτιων εργαζομένων», σημείωσε.

Η εφημερίδα αλ Αχράμ ανέφερε ότι ο αρχηγός του στρατού και υπουργός Άμυνας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι θα διατηρήσει τη θέση του στη νέα κυβέρνηση. Πιστεύεται ωστόσο ότι ο Σίσι θα υποβάλει σύντομα την παραίτησή του ούτως ώστε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που, με βάση το νέο σύνταγμα, θα διεξαχθούν στα μέσα Απριλίου.