Στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD) εναντίον του ομοσπονδιακού Προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ, κατηγορώντας τον ότι ενεπλάκη στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της χώρας, καταφερόμενος εναντίον μελών του κόμματος.

Σύμφωνα με την προσφυγή του εθνικιστικού κόμματος, ο κ. Γκάουκ, μιλώντας ενώπιον μαθητών τον περασμένο Αύγουστο, αναφέρθηκε σε μέλη του NPD που είχαν διαδηλώσει κατά της δημιουργίας κέντρου προσφύγων στο ανατολικό Βερολίνο, κάνοντας λόγο για «τρελούς», ενώ ο ρόλος του απαιτεί να τηρεί ουδέτερη στάση σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική. Συγκεκριμένα, ο γερμανός Πρόεδρος είχε δηλώσει: «Χρειαζόμαστε πολίτες οι οποίοι θα διαδηλώνουν στους δρόμους και θα βάζουν αυτούς τους τρελούς στη θέση τους».

Το NPD αριθμεί περί τα 6000 μέλη και στις τελευταίες εκλογές έλαβε ποσοστό 1,3%. Εκπροσωπείται ωστόσο σε τοπικά κοινοβούλια και, επομένως, δικαιούται κρατικής χρηματοδότησης — την οποία ωστόσο επιχειρεί τώρα να διακόψει η Άνω Βουλή. Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ έχει κατά το παρελθόν χαρακτηρίσει το κόμμα αυτό «αντιδημοκρατικό», «ξενοφοβικό», «αντισημιτικό» και «αντισυνταγματικό».