Το παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία, το Μέτωπο αλ Νόσρα, έδωσε περιθώριο πέντε ημερών σε μια αντίπαλη ισλαμιστική οργάνωση που μάχεται στη Συρία για να συμφωνήσει να διευθετήσουν τις διαφορές τους σε ένα θρησκευτικό δικαστήριο και να τερματίσουν με αυτό τον τρόπο δύο μήνες αιματηρών συγκρούσεων.

Η πρόσκληση αυτή απευθύνθηκε στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), δύο ημέρες μετά τον θάνατο ενός διοικητή μιας ισλαμιστικής ταξιαρχίας, του Αμπού Χάλεντ αλ Σούρι, ο οποίος ήταν φίλος του επικεφαλής της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Το Μέτωπο αλ Νόσρα κατηγορεί το ΙΚΙΛ ότι τον σκότωσε και ο αρχηγός του, ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, ανακοίνωσε ότι θα πολεμήσουν εναντίον του στη Συρία κι ακόμη και στο Ιράκ, αν δεν δεχθούν το ζήτημα να διευθετηθεί από θρησκευτικούς αξιωματούχους.

Αν και οι δύο ομάδες προέρχονται από το παρακλάδι της αλ Κάιντα στο Ιράκ, οι σχέσεις του έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ μάχες μαίνονται μεταξύ τους από τις οποίες έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι.

«Θα περιμένουμε πέντε ημέρες από την ημερομηνία αυτής της ηχογράφησης για την επίσημη απάντησή σας», αναφέρει ο Γκολάνι στο ηχητικό του μήνυμα που ανέβηκε σε ισλαμιστικό ιστότοπο.

Το ΙΚΙΛ εμφανίστηκε στη Συρία για πρώτη φορά στα τέλη της άνοιξης του 2013. Από τις αρχές Ιανουαρίου οι εξεγερμένοι του κήρυξαν τον πόλεμο κατηγορώντας το για βιαιότητες, αλλά και επικρίνοντάς το επειδή αρνούταν αν συνεργαστεί με τις άλλες ομάδες που μάχονται κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αρχικά το Μέτωπο αλ Νόσρα διατηρούσε ουδέτερη στάση απέναντι στο ΙΚΙΛ, όμως πλέον έχει εμπλακεί στον πόλεμο εναντίον του στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο και είναι στρατηγικής σημασίας καθώς είναι πέρασμα για όπλα και μαχητές από το Ιράκ.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ομάδων επιδεινώθηκαν μετά τον θάνατο την Κυριακή σε επίθεση αυτοκτονίας του αλ Σούρι, σημαντικού διοικητή της ομάδας Άχραρ αλ Σαμ των εξεγερμένων, για τον οποία κατηγορήθηκε το ΙΚΙΛ.

TAGS