Την ώρα που κάθονται για διαπραγματεύσεις ο Αναστασιάδης και ο Έρογλου σε μία ακόμη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού , η Άγκυρα προσπαθώντας να επιδείξει την ισχύ των όπλων της και να τρομοκρατήσει τη Λευκωσία στέλνει το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» δυτικά της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με τη συνοδεία ενός πολεμικού σκάφους και δύο πλοίων.

Ταυτόχρονα οι στρατηγοί της Άγκυρας έχουν σε κοντινή απόσταση έτοιμο να επέμβει και ένα δεύτερο πολεμικό σκάφος νοτιότερα.

Η κυβέρνηση Ερντογάν από ότι φαίνεται δεν επιθυμεί να κρατήσει ούτε τα προσχήματα ούτε να εφαρμόσει τις οδηγίες που της είχαν δοθεί από την Ουάσιγκτον να μην δημιουργούν την περίοδο αυτή εντάσεις. Παρά τη νέα πρόκληση από τη γειτονική χώρα ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης θα μεταβεί αύριο στην Άγκυρα για συνάντηση στο τουρκικό ΥΠΕΞ και ο Τουρκοκύπριος Κουντρέτ Οζερσάι στην Αθήνα για συνάντηση στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την Κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», βρισκόταν χθες 55 ναυτικά μίλια από τη χερσόνησο του Ακάμα και εκινείτο παράλληλα πραγματοποιώντας σεισμικές έρευνες. Γύρω από το πλοίο υπήρχαν τα δυο συνοδευτικά ενώ ήταν υπό την προστασία τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο βρισκόταν σε μικρή απόσταση. Πρόκειται για περιοχή την οποία αμφισβητεί η Τουρκία, υποστηρίζοντας πως δεν ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό δεν είναι, ασφαλώς, κάτι το καινούργιο, πλην όμως οι παραβιάσεις συνεχιζόνται.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή στην Καθημερινή, είχε πει πως εάν υπάρξουν παραβιάσεις θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες.

Συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης είχε αναφέρει στη συνέντευξή του: «Θα πρέπει να πω ότι οι διαβεβαιώσεις που έχουμε είναι ότι τα μικρά επεισόδια που παρατηρήθηκαν δεν θα επαναληφθούν, ενόσω τουλάχιστον διαρκούν οι συνομιλίες. Το έχουμε καταστήσει σαφέστατο ότι σε περίπτωση που συνεχίσουν οι παραβιάσεις, η απάντηση θα είναι έξοδος από τις συνομιλίες. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι την ώρα που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε καλό κλίμα και περιβάλλον εμπιστοσύνης δεν μπορεί ενέργειες που δεν συνάδουν με αυτό, να μολύνουν τη διαδικασία».

Γ. Κοκ.