current views are: 2

26 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση12:17

Ετοιμάζεται για πόλεμο ο Πούτιν με εισβολή στην Ουκρανία

Σενάρια πολέμου πυροδοτεί η ξεφνική διαταγή του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν για άσκηση ετοιμότητας στρατευμάτων στο δυτικό κομμάτι της χώρας, σύμφωνα με το Associated Press, εξέλιξη που εντείνει τις ανησυχίες για το θέμα της γειτονικής Ουκρανίας.

Δημοσίευση 12:17’
αρθρο-newpost

Σενάρια πολέμου πυροδοτεί η ξεφνική διαταγή του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν για άσκηση ετοιμότητας στρατευμάτων στο δυτικό κομμάτι της χώρας, σύμφωνα με το Associated Press, εξέλιξη που εντείνει τις ανησυχίες για το θέμα της γειτονικής Ουκρανίας.

Σενάρια πολέμου πυροδοτεί η ξεφνική διαταγή του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν για άσκηση ετοιμότητας στρατευμάτων στο δυτικό κομμάτι της χώρας, σύμφωνα με το Associated Press, εξέλιξη που εντείνει τις ανησυχίες για το θέμα της γειτονικής Ουκρανίας.

O υπουργός Εθνικής Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανέφερε ότι η άσκηση έχει στόχο να «ελέγξει την ετοιμότητα των δυνάμεων για καταστάσεις κρίσης που απειλούν την στρατιωτική ασφάλεια της χώρας».

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο Πούτιν διέταξε να γίνει η άσκηση το βράδυ της Τετάρτης. Κατά τη διάρκεια του πρώτου διημέρου, ο στρατός θα τεθεί σε συναγερμό, ενώ θα υπάρξουν και βολές.

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν τα σενάρια της άσκησης, η οποία θα περιλαμβάνει πλοία από τη Βαλτική, όπως και μαχητικά.

Η σχετική εντολή του ρώσου προέδρου προκαλεί ανησυχία, με δεδομένη τη ρευστότητα των εξελίξεων στην Ουκρανία, εν μέσω σεναρίων διχοτόμησης της δεύτερης.

Το ανατολικό κομμάτι της Ουκρανίας συνορεύει με το δυτικό της Ρωσίας, με το Κίεβο να έχει εκφράσει φόβους για ενίσχυση των αποσχιστικών τάσεων της χερσονήσου της Κριμαίας, στην οποία διαμένουν κυρίως ρωσόφωνοι.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρθηκε η Ουκρανία, όμως η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων από το Κρεμλίνο «φουντώνει» τα σενάρια περί εισβολής.

Ο Πούτιν δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για την κρίση στην Ουκρανία μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς το Σαββατοκύριακο.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσο και ευρωπαϊκά κράτη μέλη έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, μια πρώην Σοβιετική Δημοκρατία την οποία ο Πούτιν έχει αποκαλέσει στο παρελθόν «αδελφό έθνος». Ο ρώσος ηγέτης θέλει η Ουκρανία να ενταχθεί σε μια Ευρασιατική ένωση την οποία οικοδομεί στην περιοχή.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι η Μόσχα δεν θα επέμβει στα εσωτερικά της Ουκρανίας και έχουν κατηγορήσει τη Δύση ότι το πράττει ήδη. Το Ιντερφάξ μετέδωσε ότι η πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας, η Βαλεντίνα Ματβιένκο, είπε σήμερα πως η Μόσχα δεν προτίθεται να κάνει χρήση ισχύος.

Όμως ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την Δευτέρα ότι τα συμφέροντα και οι υπήκοοι της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλούνται, χρησιμοποιώντας μια ρητορική που παραπέμπει στις δηλώσεις που είχαν δικαιολογήσει την εισβολή ρωσικών δυνάμεων στη Γεωργία το 2008, όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος.

Ρώσος βουλευτής ανέφερε χθες σε ρωσόφιλους ακτιβιστές στη Χερσόνησο -όπου η Ρωσία διατηρεί ναυτική βάση- ότι η Μόσχα θα τους προστατέψει εάν οι ζωές τους τεθούν σε κίνδυνο.

Σήμερα η ένταση συνεχίστηκε με συγκρούσεις φιλορώσων και φιλοδυτικών διαδηλωτών.