Η υπόθεση του Μποζιντάρ Νάνεφ, πρώην υπουργού Υγείας στην Βουλγαρία, απασχόλησε αστικό δικαστήριο της Σόφιας καθώς ο Νάνεφ κατηγορείται για ασύμφορη προμήθεια μεγάλης ποσότητας φαρμάκων κατά της "νέας γρίπης" το Δεκέμβριο του 2009.

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης GERB,υπέβαλε την παραίτησή του στις αρχές του 2010 και κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, προκάλεσε εντύπωση ότι στην αίθουσα του δικαστηρίου δεν παρουσιάστηκε εκπρόσωπος του βουλγαρικού δημοσίου.

Οι ενέργειες του πρώην υπουργού Υγείας, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ζημίωσαν κατά 1,25 εκατ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών, όπως υποστηρίζει η εισαγγελία, καθώς με εντολή του κ. Νάνεφ αγοράστηκαν ακριβότερα φάρμακα, ενώ το υπουργείο Υγείας είχε πάρει προσφορά για φθηνότερα.

Τις κατηγορίες αυτές απέρριψε κατηγορηματικά από την πλευρά του σήμερα ο πρώην υπουργός, ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του στον Τύπο ότι όλες οι ενέργειες του ήταν σύννομες.

"Είμαι πεπεισμένος ότι χάρη στις ενέργειες μου σώθηκε η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων και βοηθήθηκαν πολλοί άλλοι οι οποίοι προστάτευσαν την υγεία τους", τόνισε με έμφαση ο κ. Νάνεφ.

Ο πρώην υπουργός Υγείας κατηγορείται ότι έδωσε εντολή για αγορά φαρμάκων από ξένη φαρμακευτική εταιρία, ενώ υπήρχε πολύ καλύτερη πρόταση της δημόσιας υπηρεσίας υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

Ωστόσο, ο κ. Νάνεφ εξήγησε στις δηλώσεις του στα βουλγαρικά ΜΜΕ, ότι η επιλογή της πρότασης της βρετανικής υπηρεσίας θα έπρεπε να γίνει με διακυβερνητική συμφωνία της Σόφιας και του Λονδίνου, η οποία έπρεπε να επικυρωθεί από τα δύο Κοινοβούλια.

Η χρονοβόρα διαδικασία θα διαρκούσε μήνες, ίσως και χρόνια, ενώ η προσπάθεια του υπουργείου ήταν να αντιμετωπίσει το ταχύτερο δυνατόν την επιδημία της "νέας γρίπης", σύμφωνα με τον πρώην υπουργό.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, υποδεικνύει τον κ. Νάνεφ ως "παράδειγμα προς μίμηση" και κάνει λόγο για αμερόληπτη και δίκαιη στάση της κυβέρνησής του στη μάχη εναντίον της διαφθοράς.