Περίπου 3.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από τις αρχές του έτους στις μάχες μεταξύ αντίπαλων ομάδων των εξεγερμένων που προσπαθούν να ανατρέψουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Σχεδόν 3.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των μαχών, στις 3 Ιανουαρίου, μεταξύ από τη μία πλευρά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και από την άλλη των ισλαμιστών εξεγερμένων και άλλων ομάδων», σημείωσε ο Παρατηρητήριο.

Οι μάχες που ξεκίνησαν ως αγώνας εξουσίας και με αφορμή εδαφικές διαφορές έχουν πλέον επεκταθεί σε όλες τις περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων.

Το Παρατηρητήριο διευκρίνισε ότι έχουν σκοτωθεί 924 μαχητές του ΙΚΙΛ καθώς και 1.395 μαχητές από άλλες ομάδες των εξεγερμένων, στις οποίες περιλαμβάνεται το ισχυρό Μέτωπο αλ Νόσρα, το επίσημο παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία, αλλά και ομάδες που υποστηρίζονται από τη Δύση.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι ακόμη περίπου 700 αντάρτες και από τις δύο πλευρές έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια συγκρούσεων, όμως οι θάνατοί τους δεν έχουν αναφερθεί από τις ομάδες τους εξαιτίας της «άκρας μυστικότητας» που τηρούν.

Επίσης 281 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των συγκρούσεων αυτών.