Μια Ουκρανία «κυρίαρχη, ανεξάρτητη και σταθερή» αλλά και προσανατολισμένη «σταθερά προς τη δημοκρατία» συνιστά «ένα στοιχείο-κλειδί» για την ασφάλεια στην ευρωατλαντική ζώνη, επισημαίνουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Άμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Οι 28 χώρες-μέλη του «συνεχίζουν να στηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, την εδαφική ακεραιότητά της, τη δημοκρατική ανάπτυξή της και την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων της» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι αρχές αυτές αποτελούν «βασικούς παράγοντες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης αλλά και για την (ευρωπαϊκή) ήπειρο στο σύνολό της» υπογραμμίζουν οι υπουργοί οι οποίοι δηλώνουν ότι παρακολουθούν «από πολύ κοντά» την εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ τονίζει επίσης ότι είναι σημαντικό να υπάρξει πολιτικός διάλογος βασισμένος «στις δημοκρατικές αξίες, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων" ώστε να ανταποκρίνεται «στις δημοκρατικές επιδιώξεις του συνόλου του ουκρανικού λαού».