Οι ηγέτες των διαδηλωτών της Ουκρανίας πρότειναν τον πρώην υπουργό Οικονομίας και υποστηρικτή της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας Αρσένι Γιάτσενιουκ ως υποψήφιο για την θέση του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μετά την καθαίρεση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Στα 39 του χρόνια, ο Αρσένι Γιάτσενιουκ αναμένεται να τεθεί επικεφαλής μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία θα πάρει τα ηνία ενόψει της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών την 25η Μαΐου.

Στέλεχος του κόμματος «Πατρίδα» της ηγερίας της Πορτοκαλί Επανάστασης Γιούλιας Τιμοσένκο, η οποία αποφυλακίστηκε το Σάββατο, ο Γιάτσενιουκ έχει χρηματίσει υπουργός Οικονομίας και Εξωτερικών.

Η εμπειρία του μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, καθώς η Ουκρανία κινδυνεύει να κηρύξει στάση πληρωμών εάν δεν εξασφαλίσει διεθνή οικονομική βοήθεια σύντομα. Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, το Κίεβο έχει ανάγκη 35 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ είναι ένας δικηγόρος και οικονομολόγος που ανελίχθηκε ταχύτατα στο πολιτικό σκηνικό. Υπήρξε ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που προκάλεσαν την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Δηλώνει ότι έχει απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών που θα συναντήσει. Προέβλεψε χθες ότι τα πρόσωπα που θα δεχθούν να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση «θα σώσουν την χώρα, αλλά επίσης θα διαπράξουν μια αληθινή πολιτική αυτοκτονία» καθώς θα χρειαστεί να λάβουν πολιτικές αποφάσεις «εξαιρετικά αντιδημοφιλείς, όμως τις μόνες απαραίτητες» στη χώρα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της πτώχευσης.

Έχει υιοθετήσει πολύ σταθερές θέσεις στην τρέχουσα πολιτική κρίση. Προβάλλει μία πολιτική εικόνα που ορισμένοι κρίνουν ήπια. Είχε απορρίψει την προσφορά εκ μέρους του Γιανουκόβιτς να αναλάβει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού τον Ιανουάριο.
Στο Κοινοβούλιο, ο Γιάτσενιουκ, μια χαρακτηριστική φυσιογνωμία με τα μικρά λεπτά γυαλιά του, τις γραβάτες και τα άψογα κοστούμια του ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους ηγέτες της αντιπολίτευσης, που ντύνονται πολύ πιο απλά.