Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, επισημοποίησε σήμερα την προσφορά του για μια πρόωρη αποχώρησή του, όμως η αντιπολίτευση επανέλαβε ότι απορρίπτει την πρόταση και αξίωσε να παραχωρήσει άμεσα την εξουσία. Ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε  ότι οι αρχές της Υεμένης έκλεισαν τα γραφεία του στη Σαναά.

Η προσφορά αυτή επισημοποιήθηκε με έγγραφο που εστάλη στην αντιπολίτευση, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, ο Μοχάμαντ Γκαχτάν.

"Αυτά είναι εφευρήματα και ο πρόεδρος δεν έχει άλλη επιλογή από το να φύγει", πρόσθεσε. "Η αιματοχυσία και η κινητοποίηση του λαού δεν του αφήνουν άλλη επιλογή".

Η πρόταση αποχώρησης του προέδρου της Υεμένης αναφέρεται στις αρχές του 2012 μετά από βουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2011και αποτελείται από τέσσερα σημεία, όπως αποκαλύφθηκε από το περιβάλλον του επικεφαλής του κράτους.

Το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποστολή της οποίας θα είναι η δημιουργία μιας εθνικής επιτροπής επιφορτισμένης με την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Τη σύνταξη ενός νέου εκλογικού νόμου που θα προβλέπει ψηφοφορία με αναλογική εκπροσώπηση.

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα.

Βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθηθούν από τον σχηματισμό κυβέρνησης και την εκλογή από το Κοινοβούλιο του νέου προέδρου στα τέλη του 2011.

Παράλληλα το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αρχές της Υεμένης έκλεισαν τα γραφεία του στη Σαναά και απέσυραν τις διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων του καναλιού.

"Οι αρχές της Υεμένης έκλεισαν τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα και απέσυραν τις διαπιστεύσεις των ανταποκριτών μας", ανέφερε το κανάλι σε τίτλο που περνά συνεχώς στο κάτω μέρος της οθόνης.

Ο λόγος της φίμωσης του Αλ Τζαζίρα είναι η "ενόχληση" των αρχών της Υεμένης από τις εικόνες των μεγάλων διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης που μετέδιδε το κανάλι μαζί με σχετικά ρεπορτάζ.

Προσφάτως τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα στη Σαναά δέχτηκαν επίθεση κουκουλοφόρων που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του.