Η Διεθνής Αμνηστία άσκησε κριτική στον απεσταλμένο του ΟΗΕ στο Κόσοβο, Φαρίντ Ζαρίφ, εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για την αποτυχία της διεθνούς αποστολής να διερευνήσει απαγωγές στο Κόσοβο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οικογένειες των θυμάτων να στερηθούν την πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

"Η αποτυχία της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) να υλοποιήσει εγκαίρως αποτελεσματική έρευνα και να παράσχει στους συγγενείς πληροφορίες για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων παρατείνει την οδύνη για χιλιάδες οικογένειες και εμποδίζει την παραπομπή στη δικαιοσύνη των δραστών των εγκλημάτων" αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε επιστολή της προς τον επικεφαλής της UNMIK, που δημοσιεύθηκε από τη σερβική εφημερίδα "Βέστι", που εκδίδεται στη Φρανκφούρτη.

Η μη κυβερνητική οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρει ότι από τον Αύγουστο του 2013, όταν δημοσιοποιήθηκε έκθεση για την αποτυχία της UNMIK να ερευνήσει το θέμα των αγνοούμενων Σέρβων από την περίοδο 1998 -1999, εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας συναντήθηκαν με δικηγόρους και άτομα οι προσφυγές των οποίων εναντίον της UNMIK εξετάζονται από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRAP).

Η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι πολύ μικρή πρόοδος έχει επιτευχθεί σε σχέση με τις συστάσεις που έχει απευθύνει η Συμβουλευτική Επιτροπή στην UNMIK.

Στα συμπεράσματα της έκθεσης, που δημοσιοποιήθηκε το 2013, αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι η αστυνομία της UNMIK δεν κατάφερε αμέσως και αμερόληπτα να ερευνήσει την υπόθεση απαγωγής 23 Σέρβων του Κοσόβου.

"Λόγω ανεπαρκειών στην έρευνα, οι οικογένειες των θυμάτων δεν είχαν πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Η UNMIK δεν κατάφερε να εκπληρώσει την υποχρέωσή της να διασφαλίσει επανόρθωση και αποζημίωση για τους συγγενείς των θυμάτων" υπογραμμίζει η οργάνωση.

Σημειώνει ακόμη ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή συνέστησε στην UNMIK να καλέσει την αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex) και άλλα αρμόδια όργανα να κάνουν βήματα για να διασφαλίσουν ότι θα διεξαχθούν έρευνες με βάση τις προσφυγές που κατέθεσαν συγγενείς θυμάτων απαγωγών ή δολοφονιών και ότι θα οδηγηθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη.

Η οργάνωση υπογραμμίζει πως η δημόσια συγγνώμη από τον επικεφαλής της UNMIK για την αποτυχία της αποστολής να διεξάγει αποτελεσματική έρευνα είναι κάτι που περιμένουν οι συγγενείς, οι οποίοι δέχθηκαν προσωπική επιστολή από τον κ. Ζαρίφ.

Σε απάντησή του προς την οργάνωση, ο Φαρίντ Ζαρίφ αναφέρει ότι στις 10 Φεβρουαρίου, στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, είπε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στη διαλεύκανση της τύχης των αγνοούμενων στη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κόσοβο και ότι έχουν εντοπιστεί ανθρώπινα λείψανα σε περιοχή, στην οποία υπάρχουν υποψίες ότι βρίσκεται ομαδικός τάφος.

Τόνισε ότι από το 2008, η UNMIK δεν έχει τον έλεγχο στον προϋπολογισμό του Κοσόβου, από τον οποίο θα έπρεπε να καταβληθούν αποζημιώσεις όπως προτείνει η Συμβουλευτική Επιτροπή.

Όσον αφορά τις έρευνες, ο επικεφαλής της UNMIK είπε ότι η Eulex έχει την υποχρέωση να ερευνά σοβαρά εγκλήματα και ότι στην αποστολή της EE έχουν προωθηθεί όλες οι συστάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Για το θέμα της δημόσιας συγγνώμης, ο κ. Ζαρίφ υποστήριξε ότι είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της HRAP.