Να εξευρεθεί ένας τρόπος διευθέτησης της Ουκρανικής κρίση με σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της συνταγματικής νομιμότητας, ευχήθηκε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι εκτιμήσεις των αναλυτών στην Άγκυρα λένε ότι το ενδεχόμενο της απόσχισης εξελίσσεται σε μια εναλλακτική λύση.

Είναι σημαντικό να βρεθεί μια λύση στην κρίση της Ουκρανίας με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα (της χώρας) και την συνταγματική νομιμότητα, ανέφερε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα. Περιμένουμε όλες τις πλευρές στην Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας περιλαμβανομένων και των συγγενών μας Τάταρων της Κριμαίας να δράσουν με μετριοπάθεια και κοινή λογική αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ένταση αυξάνεται , καθώς ο ασκών την προεδρία στην Ουκρανία προειδοποιεί ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνός απόσχισης της περιοχής της Κριμαίας, η οποία κατοικείται από μεγάλη πλειοψηφία Ρώσων και φιλορωσικού πληθυσμού. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι θα υποστηρίξει τις  νόμιμες διεκδικήσεις της Ουκρανίας, και θα προωθήσει δημοκρατικές λύσεις στα πλαίσια της φιλικής και στρατηγικής συνεργασίας με την Ουκρανία.

Η Χαμπιμπέ Οζντάλ, μια ειδική σε θέματα Ρωσίας και Μαύρης Θάλασσας στον Οργανισμό Στρατηγικών Μελετών στην Άγκυρα, εκτίμησε σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ότι το ενδεχόμενο της απόσχισης είναι πλέον μια εναλλακτική λύση.

Οι Τάταροι της Κριμαίας —13% του πληθυσμού— εναντιώνονται στην απόσχιση της επαρχίας και την προσάρτησή της στη Ρωσία.