Εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στην Ουκρανία, αφού μυρίζει «μπαρούτι» στην ρωσόφωνη περιοχή της Κριμαίας, με τη Μόσχα να έχει θέσει μαχητικά πλοία και στρατεύματα σε κατάσταση ετοιμότητας. Παράλληλα, μεταβαίνει εκτάκτως στην πρωτεύουσα της περιοχής Συμφερούπολη, ο μεταβαστικός πρόεδρος της χώρας. Την ίδια ώρα, ο έκπτωτος Βίκτορ Γιανουκόβιτς δηλώνει ότι είναι πρόεδρος, ζητώντας την προστασία της Ρωσίας, την οποία και έλαβε υπό τη μορφή ασύλου.

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας αποφάσισε δημοψήφισμα ώστε να αποφασιστεί το μέλλον της περιοχής, δηλαδή αν θα παραμείνει στην Ουκρανία ή αν θα αποσχιστεί. 

«Το προεδρείο της Βουλής θεωρεί πως η μοναδική διέξοδος από την κρίση είναι να αποφασίσει απευθείας ο λαός. Πιστεύουμε πως μόνο με ένα δημοψήφισμα για τη βελτίωση του στάτους της αυτονομίας και της επέκτασης των εξουσιών της, οι πολίτες της Κριμαίας θα μπορέσουν να καθορίσουν το μέλλον τους, χωρίς καμία εξωτερική πίεση», δήλωσε η εκπρόσωπος της Βουλής, Οκσάνα Κόρνιτσουκ.

Ο πρωθυπουργός της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας κάλεσε σήμερα να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί να «επιλυθεί ειρηνικά» η κρίση, λίγη ώρα αφού μια ομάδα φιλορώσων διαδηλωτών έθεσε υπό τον έλεγχό του το κτίριο του κοινοβουλίου στη Συμφερόπολη.

«Ζητώ από τον λαό να επιδείξει ψυχραιμία, πρέπει να αποφευχθούν οι μαζικές συγκεντρώσεις, διεξάγονται διαπραγματεύσεις, πρέπει όλα να διευθετηθούν ειρηνικά μέσω των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ανατόλι Μοχίλιοφ στους δημοσιογράφους.

Συνοδευόμενος από περίπου 15 βουλευτές, ο Μοχίλιοφ εισήλθε στο κοινοβούλιο, όπου μπόρεσε να συζητήσει με τα μέλη της ομάδας που το κατέλαβαν νωρίς σήμερα το πρωί όπως και την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, υψώνοντας τη ρωσική σημαία προτού αποχωρήσουν.

«Στο εσωτερικό δεν υπάρχουν παρά περίπου δεκαπέντε άνθρωποι, μας συμπεριφέρθηκαν καλά, αλλά είναι οπλισμένοι. Πιστεύω ότι είναι Σλάβοι», σημείωσε ο Μοχίλιοφ, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα όταν οι άνδρες κατέλαβαν τα κτίρια αυτά.
«Έχουμε πληροφορίες για την παρουσία τεθωρακισμένων έξω από την πόλη, δεν γνωρίζουμε τίποτε για αυτά, αλλά δεν κινούνται, δεν κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Κριμαίας.

Ο πρόεδρος της συνέλευσης που εκπροσωπεί τους Τάταρους της Κριμαίας, μια μουσουλμανική κοινότητα που είναι φίλα προσκείμενη στη νέα ηγεσία στο Κίεβο, κάλεσε επίσης τους κατοίκους να επιδείξουν ψυχραιμία και να αποφύγουν οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά δημοσίως.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε τον ρωσικό στόλο εναντίον οποιασδήποτε «στρατιωτική επίθεση» λέγοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια.

«Απευθύνομαι προς τη διοίκηση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας: όλοι οι στρατιωτικοί οφείλουν να παραμείνουν στη ζώνη που προβλέπεται από τις συμφωνίες. Κάθε κίνηση ένοπλης στρατιωτικής μονάδας θα θεωρηθεί στρατιωτική επίθεση», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος ενώπιον του κοινοβουλίου.

Από την πλευρά της η Ρωσία διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ουκρανία και οι οποίες αφορούν τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την προειδοποίηση του Κιέβου κατά οποιασδήποτε προσπάθειας επέμβασης στη χώρα και την ώρα που στην Κριμαία σημειώνονται ταραχές.

«Όσον αφορά τις δηλώσεις σχετικά με τις παραβιάσεις από τη Ρωσία των συμφωνιών για τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, δηλώνουμε ότι σε μια δύσκολη κατάσταση όπως η τρέχουσα, ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα εφαρμόζει αυστηρά τις εν λόγω συμφωνίες», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Η μετακίνηση κάποιων τεθωρακισμένων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας έγινε βάσει των συμφωνιών και δεν απαιτούσε καμία έγκριση», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Σε θέσεις «μάχης» οι Ρώσοι

Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Παράλληλα, τα ρωσικά στρατεύματα του Δυτικού και Κεντρικού Τομέα έχουν ξεκινήσει τις εκτεταμένες μετακινήσεις τους, που προβλέπουν τα σχέδια των ασκήσεων, στις οποίες συμμετέχουν έως και 150.000 ρώσοι στρατιωτικοί.

Γιανουκόβιτς: Είμαι ακόμα πρόεδρος - Άσυλο από Μόσχα

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί εαυτόν πρόεδρο της Ουκρανίας και παράνομες τις αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί από το κοινοβούλιο, ζητώντας παράλληλα από την Ρωσία να εγγυηθεί στην προσωπική του ασφάλεια.

Κυβερνητική ρωσική πηγή δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι η Μόσχα «ικανοποίησε αυτό το αίτημά του».

Σε μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό που μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να αγωνισθεί μέχρι το τέλος για να εφαρμόσει τη συμφωνία η οποία υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και η οποία κατέρρευσε όταν απεπέμφθη και εγκατέλειψε το Κίεβο.