Η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος της γενικής εισαγγελίας της Κροατίας (USKOK) ζήτησε τη μέγιστη προβλεπόμενη ποινή για τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας και πρώην πρόεδρο της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), Ίβο Σάναντερ για σύσταση εγκληματικής ομάδας, η οποία μέσω της εταιρείας μάρκετινγκ "Fimi Media" υπεξαίρεσε 9 εκατ. ευρώ από κρατικούς θεσμούς και οργανισμούς.

Η USKOK ζήτησε επίσης την κατάσχεση 3 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει υπολογιστεί με βάση την περιουσία της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού και τα χρήματα, την προέλευση των οποίων δεν μπορεί να αποδείξει ο κατηγορούμενος.

Για τους κατηγορούμενους που ομολόγησαν ότι διέπραξαν ποινικό αδίκημα, η USKOK ζήτησε πιο επιεικείς ποινές. Ειδικότερα, για τον πρώην ταμεία της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) Μλάντεν Μπάρισιτς πρότεινε τριετή φυλάκιση, για την ιδιοκτήτρια της εταιρείας "Fimi Media", Νέβενκα Γιούρακ δύο χρόνια φυλάκιση και για την ταμεία του HDZ Μπράνκα Περόσεβιτς 1,5 χρόνο φυλάκιση.

Για τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου του Ίβο Σάναντερ Ράτκο Μάτσεκ δεν προτάθηκε συγκεκριμένη ποινή και σημειώθηκε ότι με την κατάθεσή του συνέβαλε στην αποκάλυψη της υπόθεσης.

Η Κροατική Δημοκρατική Ένωση, είναι το πρώτο πολιτικό κόμμα που κατηγορείται και πρέπει να επιστρέψει στο κράτος 4 εκ. ευρώ λόγω διαφθοράς της ηγεσίας του. Το ποσό αυτό σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εισαγγελίας παρέμεινε στο κομματικό μαύρο ταμείο.

"Ο Ίβο Σάναντερ κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά τους πρόδωσε και οι συνέπειες στην κοινωνία είναι αισθητές και σήμερα" είπε η αναπληρώτρια διευθύντρια της USKOK, Ζέλικα Μόστετσακ.

"Με τη συμπεριφορά του ευθύνεται για την πιο βαριά μορφή πολιτικής διαφθοράς και ζημίωσε την εικόνα της Δημοκρατίας της Κροατίας, γι' αυτό προτείνουμε να του επιβληθεί ποινή με τη μέγιστη διάρκεια" πρόσθεσε.

"Το δικαστήριο πρέπει να λάβει υπόψη τη δήλωση του Σάναντερ ότι ποτέ δεν θα απομακρυνόταν από τα καθήκοντά του αν ήξερε τι θα του συμβεί. Έτσι απέδειξε τι σήμαινε γι αυτόν το πολιτικό αξίωμα και ότι δεν έχει καμία κριτική στάση για τα όσα συνέβησαν" τόνισε.

Στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει παράνομα χρήματα για τον ίδιο και το κόμμα, ο Σάναντερ οργάνωσε και διηύθυνε εγκληματική οργάνωση, είπε η κ. Μόστετσακ, τονίζοντας ότι στη διάρκεια της δίκης παρουσιάστηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός μετέφερε μέρος των παράνομων χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς μελών της οικογένειάς του.

Οι Μλάντεν Μπάρισιτς, Ράτκο Μάτσεκ, Μπράνκα Παβόσεβιτς και Νέβενκα Γιούρακ είχαν συμφωνήσει να ενταχθούν στην ομάδα. Οι Μπάρισιτς και Μάτσεκ συγκέντρωναν χρήματα και δωρεές, τα οποία ο Παβόσεβιτς δεν έγραφε στα λογιστικά βιβλία του κόμματος. Έτσι, ο Σάναντερ εξασφάλισε 15 εκατ. κούνα για τον ίδιο και πάνω από 30 εκατ. κούνα για το κόμμα, η εταιρεία "Fimi Media" εξασφάλισε 11 εκατ. κούνα και η ιδιοκτήτριά της περίπου 2,5 εκατ. κούνα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια διευθύντρια της USKOK.

Για κατάχρηση αξιώματος και εξουσίας, σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, ο νόμος προβλέπει 10ετή κάθειρξη και για την οργάνωση εγκληματικής ομάδας έως πέντε χρόνια φυλάκιση. Σύμφωνα με τη δικαστική πρακτική, οι ποινές συμψηφίζονται.

Η εισαγγελία απέρριψε τους ισχυρισμούς του πρώην πρωθυπουργού ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης που εξαπέλυσαν εναντίον του η διάδοχός του Γιάντρανκα Κόσορ και ο κρατικός εισαγγελέας Μλάντεν Μπάγιτς.

Ο Ίβο Σάναντερ είπε πριν από τρεις μέρες ότι η HDZ στις εκστρατείες του δεν συνεργάστηκε με την εταιρεία "Fimi Media" και κατηγόρησε την USKOK ότι συνεχώς αλλάζει το κατηγορητήριο εναντίον του.

Η δίκη του Ίβο Σανάντερ για το σκάνδαλο "Fimi Media" συνεχίζεται τη Δευτέρα με τις τελικές αγορεύσεις των εκπροσώπων των κατηγορούμενων νομικών προσώπων της HDZ και της εταιρείας "Fimi Media".

Ο Ίβο Σάναντερ, τον Νοέμβριο του 2012, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες δωροδοκίας έναντι 10 εκατ. ευρώ από την ουγγρική πετρελαϊκή εταιρία MOL, το 2008 και την αυστριακή τράπεζα, την Hypo Alpe Adria Bank, το 1995.

Ο πρώην πρωθυπουργός εκτίει την ποινή σε φυλακή του Ζάγκρεμπ.