Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι (το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ) μετά τη διαφαινόμενη απόρριψη της πρότασής του προς το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι για κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 13 Απριλίου, αποφάσισε απόψε να μην συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές,ενώ θα κινήσει πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Ταυτόχρονα, το κόμμα του κ. Αχμέτι καλεί τους Αλβανούς ψηφοφόρους στην ΠΓΔΜ (αποτελούν περίπου το 25% του εκλογικού σώματος στη χώρα) να μην υποστηρίξουν κανένα υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές.

Το κόμμα του Αλί Αχμέτι είχε αποσαφηνίσει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποστηρίξει εκ νέου τον σημερινό πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι εκ νέου υποψήφιος του VMRO-DPMNE στις προεδρικές εκλογές, διότι όπως υποστηρίζει ο κ. Ιβάνοφ, στη διάρκεια της θητείας του που λήγει σε μερικούς μήνες, δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Αλβανών της ΠΓΔΜ.

Το VMRO-DPMNE θα διεξάγει το Σάββατο 1η Μαρτίου προεκλογικό συνέδριο το οποίο θα επιλέξει τον υποψήφιο του κόμματος στις προεδρικές εκλογές. Συνολικά τέσσερα άτομα έχουν εκφράσει την πρόθεση να διεκδικήσουν το χρίσμα του κόμματος του κ.Γκρούεφσκι στο προεκλογικό συνέδριο, όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα επικρατήσει ο κ. Ιβάνοφ και θα είναι ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE στις προεδρικές εκλογές. 

Η διαφωνία αυτή μεταξύ VMRO-DPMNE και DUI για το πρόσωπο του νέου Προέδρου της ΠΓΔΜ μπορεί να αποτελέσει την αιτία εκδήλωσης ενδοκυβερνητικής «κρίσης», η οποία θα οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών φημολογείται για τις 27 Απριλίου, μαζί με τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι τα συγκυβερνώντα κόμματα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και DUI του Αλί Αχμέτι έχουν σχεδόν συμφωνήσει να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μαζί με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 27 Απριλίου και προσανατολίζονται να «σκηνοθετήσουν» ενδοκυβερνητική κρίση, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως αιτιολογία για την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Η θητεία της παρούσας κυβέρνησης λήγει το καλοκαίρι του 2015 και κανονικά οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν σε περίπου ενάμιση χρόνο. Σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, θεωρείται βέβαιο ότι τα συγκυβερνώντα κόμματα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και DUI του Αλί Αχμέτι θα υπερισχύσουν στο σλαβικό και αλβανικό πολιτικό μπλοκ και θα εξασφαλίσουν μία ακόμη κυβερνητική θητεία.

Από τα αλβανικά κόμματα στην ΠΓΔΜ, υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές θα έχει το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι. Το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ γνωστοποίησε ότι ο υποψήφιος του στις προεδρικές εκλογές θα είναι το γνωστό στέλεχος του κόμματος αυτού, Ιλίαζ Χαλίμι.

TAGS