Η Ρωσία θα πρέπει «να κρατήσει το λόγο της» και «να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς εντείνεται η κρίση στην Κριμαία, τη χερσόνησο των ρωσόφωνων στη νότια Ουκρανία.

«Όλες οι χώρες θα πρέπει να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα κα την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία ανέλαβε αυτήν την δέσμευση και είναι σημαντικό να κρατήσει το λόγο της. Ο κόσμος παρακολουθεί από κοντά την », είπε ο Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Στηρίζουμε και οι δύο μια ενωμένη και δημοκρατική Ουκρανία και υποστηρίζουμε την επιδίωξη του ουκρανικού λαού να ζήσει σε μια δημοκρατική κοινωνία που θα σέβεται τους νόμους, χωρίς διαφθορά και χωρίς εκφοβισμούς», συνέχισε ο Βρετανός «Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για την κατάσταση στην Κριμαία», όπου σταθμεύει ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, πρόσθεσε.

«Εάν ο ουκρανικός λαός επιθυμεί στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη (...) θα δεχτούμε με ικανοποίηση αυτήν τη θέση. Όμως το θέμα δεν είναι να αναγκάσουμε τον ουκρανικό λαό να επιλέξει μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης. Είναι προς το συμφέρον μας να υπάρχει μια σταθερή και ευημερούσα Ουκρανία, με ισχυρές σχέσεις με τους γείτονές της και αυτό θα πρέπει να επιδιώξουμε όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας», τόνισε.

Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της επισήμανε ότι «το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι κεφαλαιώδους σημασίας». «Διαπίστωσα ότι η Ρωσία είχε την ίδια άποψη με εμάς για το θέμα αυτό, δηλαδή ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί αυτή η εδαφική ακεραιότητα», είπε.