Τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ σήμερα, όταν μια μοτοσικλέτα παγιδευμένη με εκρηκτικά ανατινάχτηκε σε μια μάντρα με μεταχειρισμένα οχήματα στη συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης και εξτρεμιστές εξαπέλυσαν διάφορες άλλες επιθέσεις, κυρίως σε περιοχές όπου ζουν σιίτες, σε όλη τη χώρα.

Η μοτοσικλέτα ήταν σταθμευμένη σε μια αγορά της σιιτικής συνοικίας όπου πωλούνται μεταχειρισμένα μηχανάκια κι εξερράγη ενώ βρισκόταν εκεί πλήθος κόσμου, κυρίως νέοι άνδρες. Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 51 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, τραυματιοφορείς και ιατρούς. Δεκάδες πολίτες έσπευσαν στην αγορά ανάστατοι για να μάθουν την τύχη οικείων τους.
Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση. Η ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον σιιτών συχνά επιρρίπτεται από τις αρχές στο σουνιτικό κίνημα Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), μια οργάνωση που συνδέεται με την αλ Κάιντα.

Η Βαγδάτη πλήττεται μετά τον Απρίλιο του 2013 από αλλεπάλληλα κύματα βομβιστικών επιθέσεων, καθώς η αβέβαιη ειρήνη μετά το τέλος του διαθρησκευτικού εμφυλίου το 2008 έχει καταρρεύσει.
Οι επιθέσεις με βόμβες και με βομβιστές-καμικάζι θεωρούνται μια μέθοδος των σουνιτών εξτρεμιστών για να στοχοθετούν σιιτικές περιοχές και να εκφοβίζουν τους ομόθρησκούς τους.

Η αιματοχυσία επιτείνεται καθώς ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι έχει αρχίσει μια εκστρατεία εναντίον σουνιτών μαχητών που δρουν στην δυτική επαρχία Άνμπαρ, η οποία γειτνιάζει με τη Συρία κι έχει μετατραπεί σε βάση του ΙΚΙΛ. Παρά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, οι επιθέσεις σε όλη τη χώρα συνεχίζονται αμείωτες.

Δύο ακόμη χωριστές βομβιστικές επιθέσεις σε σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους που επέβαιναν σε δύο μίνιμπας.

Εξάλλου στη Μουσαάντα, μια σουνιτική συνοικία στα βόρεια της Βαγδάτης, ένας βομβιστής-καμικάζι έριξε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω σε ένα σημείο ελέγχου σκοτώνοντας τρεις στρατιωτικούς και τραυματίζοντας έξι ακόμη.

Στην επαρχία Σαλαχουντίν, μια βόμβα έπληξε ένα σημείο ελέγχου που επάνδρωναν μέλη μιας σουνιτικής παραστρατιωτικής ομάδας που πρόσκειται στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα δύο μέλη της να σκοτωθούν και τέσσερα να τραυματιστούν.

Στην Τουζ Χουρμάτου, μια βόμβα εξερράγη σε μια υπαίθρια αγορά στην οποία συχνάζουν σιίτες Τουρκομάνοι, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 11.